Hallon- & svartvinbärssylt

En skål med vispad brie toppad av hallon- och svartvinbärssylt. Bredvid står en burk med den hemmagjorda sylten.

Publicerat:

Tillagningstid:

Hallon och svarta vinbär är så gott tillsammans! Jag använder syltsocker för att det är smidigt och snabbt, men du kan självklart använda vanligt socker och tillsätta pektin. /Susanne

Ingredienser

50 - 50portioner

 • 500g
  svarta vinbär
 • 500g
  hallon
 • 500g
  syltsocker

valfritt: 1 vaniljstång, delad & urskrapad

  Så lagar du

  Skölj bären, se till att de är fina och rensa bort om några är skadade. Lägg samtliga ingredienser i en kastrull, koka upp, skumma och låt sjuda 5 minuter. Testa konsistensen med marmeladprov (se nedan). Häll upp på väl rengjorda burkar (se nedan). Fyll burkarna till kanten, skruva på lock och vänd dem upp och ner tills de svalnat. Förvara sylten mörkt och svalt. 

   

  Tips för bättre hållbarhet!  

  Sterilisera syltburkarna i ugnen innan användning: Ställ in dem i ugnen, även locken alternativt koka locken. Sätt ugnen på 180 grader vanlig värme, låt den bli varm och låt burkarna stå innan 30 minuter.  

   

  Hållbarhet på sylt beror på flera faktorer. Hur rena burkarna är, handhavandet, sockermängd, förvaring, ev konserveringsmedel osv. Upp till 6 månader om den förvaras svalt och hela processen är korrekt hanterad. Om du vill förvara sylten under en längre tid så ökar du mängden socker till 1 kilo. Genom att förvara sylten svalt behålls både smak och färg bättre än i rumstemperatur. 

   

  Tips för att testa konsistensen-marmeladprov 

  Ställ in en tallrik i frysen och klicka en sked sylt på den. Dra skeden genom klicken och se om det är din önskade konsistens. Den ska inte rinna ihop. Är den för hård kan du koka sylten med lite vatten och är den för lös så kokar du sylten som den är lite längre. 

  Dela det här receptet med dina vänner!