Hallongrottspaj med vegansk vaniljsås

Hallongrottor som ligger tätt ihop i en vit form

Publicerat:

Förberedelsetid:

Tillagningstid:

Den här pajen doftar och smakar helt magiskt! Den är något av en kioskvältare och är busenkel att baka. Du kan förbereda den dagen innan om du vill.

Ingredienser

10portioner

Pajdeg

  • 300g
    vegetabiliskt margarin, mjukt
  • 2dl
    strösocker
  • 1msk
    vaniljsocker
  • 2tsk
    bakpulver
  • 7,5dl
    vetemjöl

Fyllning

  • 600g
    hallon, frysta
  • 2dl
    hallonsylt, fast
  • 0,5dl
    potatismjöl

Till vaniljsåsen:

  • 2dl
    havremjölk, kokbar ( el annan vegetabilisk mjölk)
  • 2dl
    kokosgrädde, kokbar
  • 3msk
    majsstärkelse
  • 2msk
    strösocker
  • 1tsk
    vaniljpulver
  • 1st
    knivsudd gurkmeja el gul livsmedelsfärg
  • 25g
    vegetabiliskt matfett

Så lagar du

Pajen

  1. Rör margarin och socker smidigt. Tillsätt resterande ingredienser till pajdegen. 
  2. Tryck ut 2/3 av degen i en pajform ca 20 cm. Ställ i kylen minst 30 minuter. Gör vaniljsås (nedan). 
  3. Sätt ugnen på 200 grader vanlig värme. Förgrädda 15 minuter. Låt svalna. 
  4. Blanda samtliga ingredienser till fyllning. Häll den i pajskalet. Skeda resterande deg över. 
  5. Grädda ca 20 minuter eller tills pajen är genomgräddad och fått fin ljust gyllene färg.

Vaniljsåsen

1. Rör ihop socker och majsstärkelse med lite mjölk i en kastrull. Vispa ner vaniljpulver, resten av mjölken och kokosgrädde. 

2. Koka upp och låt sjuda 2-3 minuter under omrörning.  

3. Rör ner matfett. Färga såsen med lite gurkmeja (eller livsmedelsfärg). Låt svalna.

Dela det här receptet med dina vänner!