Hallonkakor

Hallonkaka med glasyr.

Publicerat:

Tillagningstid:

Det här är skottarnas svar på hallongrottor. Kakorna toppas med en glasyr och ditt favoritgodis.

Ingredienser

Kaka

  • 450g
    smält smör
  • 200g
    socker
  • 100g
    mjöl
  • 340g
    hallonmarmelad

Glasyr

  • 950g
    florsocker
  • 125ml
    getmjölk eller mjölk med hög fetthalt

Dekor

  • 24st
    cocktailbär, syltade körsbär eller syrligt godis.

Så lagar du

1. Värm ugnen till 180°. Vispa smör och socker luftigt och sikta i mjölet tills det är helt blandat.

2. Strö ut lite mjöl på din bakyta och kavla ut degen tills den är ca 5 mm tjock.

3. Använd en cirkelformad form eller ett mindre glas för att göra så många runda kakor som möjligt. Kom ihåg att göra ett lika antal då de sedan ska läggas ihop två och två.

4. Lägg kakorna på en plåt med bakplåtspapper och baka i 8-10 minuter tills de är lätt gyllene. Kyl snabbt ned kakorna genom att dra över bakplåtspappret med kakorna på ett galler.

5. Efter ca fem minuter kan du ta bort kakorna från bakplåtspappret. Låt kakorna kylas av ytterligare tills de är omkring rumstemperatur.

6. Bre ut en tesked hallonmarmelad på varannan kaka. Bre inte ut marmeladen ända till kanten för då riskerar marmeladen att hamna utanför när kakorna läggs samman.

7. Lägg kakorna som inte är täckta med marmelad ovanpå de andra och tryck till så kakorna sitter ihop.  

8. Häll florsocker i en skål och blanda i mjölken lite åt gången tills du får den rätta konsistensen på glasyren.

9. Bred ut glasyr på toppen av alla kakorna och lägg på ett cocktailbär eller godis i mitten medan glasyren fortfarande är varm.

10. Låt glasyren stelna och njut sedan av kakorna till en kopp te eller ett glas mjölk.

Dela det här receptet med dina vänner!