Hallonmazarin

Hallonmazarinpaj.

Publicerat:

Tillagningstid:

Ljuvlig, enkel paj med smak av mazarin, men med mindre arbetsinsats. Smakbrytningen med bär ger en härlig syra som balanserar upp sötman. Du väljer själv om du bakar ut den som en paj eller i en mindre långpanna. Perfekt till påskfika eller påskdessert!

Ingredienser

Pajdeg

  • 3dl
    vetemjöl
  • 1msk
    strösocker
  • 125g
    smör
  • 1st
    äggula

Fyllning/mazarinmassa (alla ingredienser rumsvarma)

  • 100g
    smör
  • 300g
    mandelmassa, riven
  • 2st
    ägg
  • 3st
    äggulor
  • 1tsk
    vaniljpulver
  • 1st
    citron, zesten
  • 2dl
    sylt av tex hallon, röda vinbär, blåbär

Glasyr

  • 50g
    smör
  • 3msk
    saft, t ex av röda vinbär (du kan även använda gelé)
  • 3dl
    florsocker
  • 3msk
    strössel (valfritt)

Så lagar du

  1. Mixa hastigt ihop ingredienserna till pajdegen i matberedare.
  2. Tryck ut degen i en smord pajform (ca 25 cm) eller en bakpappersklädd långpanna (ca 20x30 cm). Pappret gör det enklare att skära i bitar efter gräddningen.
  3. Nagga pajskalet med gaffel. Ställ formen i frysen i 20 minuter.
  4. Sätt ugnen på 180 grader. Förgrädda pajskalet i 10 minuter mitt i ugnen.
  5. Gör fyllningen (mazarinmassa) under tiden: Vispa smör och mandelmassa, tillsätt ett ägg i taget, vaniljpulver och citronzest.
  6. Ta ut skalet, låt svalna 5 minuter.
  7. Bred hallonsylt över och täck med mazarinmassan.
  8. Grädda i ugnens nedre del tills fyllningen har stannat, det tar ca 25 minuter. Låt svalna.
  9. Gör glasyren: Smält smör, vispa ner saft och florsocker.
  10. Häll glasyren över kakan. Strö på strössel och låt stelna i kylen.
  11. Servera som den är, eller med rårörda bär och vispad grädde.

Dela det här receptet med dina vänner!