Halloween Cupcakes med blåbär och viol
Tillagningstid:
Publicerat:
2020-10-15Tillagningstid:
Deltagarna i dagens avsnitt gjorde dessa utmärkta val till sitt bak. Muffinsen skall alltså innehålla bär och frostingen viol. Temat för dagen är så klart "Bus eller Godis". Så här har ni riktigt fluffiga muffins fullproppade med blåbär och kardemumma, spritsade med en krämig frosting som smakar viol. Och fladdermössen är väl mer söta än läskiga va? Receptet är ordentligt tilltaget så vill du göra lite färre bara halvera receptet rätt av.
Ingredienser
18 portioner
Cupcake
- 150 gsmör
- 2½ dlmjölk
- 3ägg
- 3½ dlströsocker
- 1 mskvaniljsocker
- ½ tsksalt
- 2 tskbakpulver
- 2 tskkardemumma, nystött
- 5 ¼ dlvetemjöl
- 2 dlfrysta blåbär, svenska
- 1 mskpotatismjöl
Blåbärsfyllning
- 1½ dlfrysta blåbär, svenska
- 2 mskflorsocker
Frosting
- 600 gfärskost
- 300 grumsvarmt smör
- 2 dlflorsocker
- 2-3 droppe(ar)violessens eller 1-2 msk finmald kanderad viol, efter smak
- 2-3 droppe(ar)lila hushållsfärg, färgpasta är att föredra
- 3 mskfärskpressad citronjuice, efter smak
Garnering
- sockerögon, finns vid bakingredienser i din butik
- 2 paketrunda kakor med choklad
- 25 gvit choklad, hackad
- strössel och godis
- kanderad viol
Så lagar du
Cupcakes
1. Sätt ugnen på 175 grader varmluft eller 200 grader vanlig.
2. Smält smöret i en kastrull, häll i mjölken.
3. Vispa ägg och strösocker med elvisp i en stor bunke tills du har en vit pösig smet.
4. Blanda mjöl, vaniljsocker, bakpulver och salt i en separat bunke och sikta ner detta i äggsmeten.
5. Häll ner smörmjölken med kardemumman och vänd ihop allt försiktigt.
6. Fördela smeten i formarna, fyll ca 2/3 av formen.
7. Blanda försiktigt blåbär med potatismjöl. Fördela blåbären över dina cupcakes. Grädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter, beroende på storlek. Låt svalna helt.
Frosting
1. Vispa rumsvarmt smör fluffigt, tillsätt färskosten och vispa krämigt utan att övervispa.
2. Sikta ner florsocker, tillsätt viol och lila färg, smaksätt med citronjuice och vänd försiktigt ihop med en slickepott tills du har en jämn kräm.
3. Häll ner din frosting i en spritspåse med stor stjärntyll.
Garnering
1. Blanda blåbär med florsocker i en kastrull, låt koka upp lite snabbt och mosa ihop med en gaffel.
2. Dela hälften av chokladkakorna på mitten med en vass kniv. Smält den hackade vita chokladen i micro eller över vattenbad, håll koll så den inte bränns vid, låt svalna lite.
3. Doppa ögonen i chokladen och placera ut på de hela kakorna. Ställ in i kylen tills ögonen fastnat.
Montering
Gröp ut ett litet hål i mitten på dina cupcakes, fyll med blåbärspurén. Spritsa på rikligt med frosting. Tryck ner kakan med ögon i mitten av frostingen, placera de halva kakorna bakom med bågen uppåt. Strö över strössel, servera och njut!
Tips
Det är toppen att använda en muffinsplåt om du har. Placera ut muffinsformar i plåten och fyll sen med smeten. Det blir rakare och snyggare cupcakes, det lovar jag!