Halloween Cupcakes med blåbär och viol

Halloween Cupcakes med blåbär och viol.

Publicerat:

Tillagningstid:

Deltagarna i dagens avsnitt gjorde dessa utmärkta val till sitt bak. Muffinsen skall alltså innehålla bär och frostingen viol. Temat för dagen är så klart "Bus eller Godis". Så här har ni riktigt fluffiga muffins fullproppade med blåbär och kardemumma, spritsade med en krämig frosting som smakar viol. Och fladdermössen är väl mer söta än läskiga va? Receptet är ordentligt tilltaget så vill du göra lite färre bara halvera receptet rätt av.

Ingredienser

18portioner

Cupcake

  • 150g
    smör
  • dl
    mjölk
  • 3
    ägg
  • dl
    strösocker
  • 1msk
    vaniljsocker
  • ½tsk
    salt
  • 2tsk
    bakpulver
  • 2tsk
    kardemumma, nystött
  • 5 ¼dl
    vetemjöl
  • 2dl
    frysta blåbär, svenska
  • 1msk
    potatismjöl

Blåbärsfyllning

  • dl
    frysta blåbär, svenska
  • 2msk
    florsocker

Frosting

  • 600g
    färskost
  • 300g
    rumsvarmt smör
  • 2dl
    florsocker
  • 2-3droppe(ar)
    violessens eller 1-2 msk finmald kanderad viol, efter smak
  • 2-3droppe(ar)
    lila hushållsfärg, färgpasta är att föredra
  • 3msk
    färskpressad citronjuice, efter smak

Garnering

  • sockerögon, finns vid bakingredienser i din butik
  • 2paket
    runda kakor med choklad
  • 25g
    vit choklad, hackad
  • strössel och godis
  • kanderad viol

Så lagar du

Cupcakes

1. Sätt ugnen på 175 grader varmluft eller 200 grader vanlig.

2. Smält smöret i en kastrull, häll i mjölken.

3. Vispa ägg och strösocker med elvisp i en stor bunke tills du har en vit pösig smet.

4. Blanda mjöl, vaniljsocker, bakpulver och salt i en separat bunke och sikta ner detta i äggsmeten.

5. Häll ner smörmjölken med kardemumman och vänd ihop allt försiktigt.

6. Fördela smeten i formarna, fyll ca 2/3 av formen.

7. Blanda försiktigt blåbär med potatismjöl. Fördela blåbären över dina cupcakes. Grädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter, beroende på storlek. Låt svalna helt.

Frosting

1. Vispa rumsvarmt smör fluffigt, tillsätt färskosten och vispa krämigt utan att övervispa.

2. Sikta ner florsocker, tillsätt viol och lila färg, smaksätt med citronjuice och vänd försiktigt ihop med en slickepott tills du har en jämn kräm.

3. Häll ner din frosting i en spritspåse med stor stjärntyll.  

Garnering

1. Blanda blåbär med florsocker i en kastrull, låt koka upp lite snabbt och mosa ihop med en gaffel.

2. Dela hälften av chokladkakorna på mitten med en vass kniv. Smält den hackade vita chokladen i micro eller över vattenbad, håll koll så den inte bränns vid, låt svalna lite.

3. Doppa ögonen i chokladen och placera ut på de hela kakorna. Ställ in i kylen tills ögonen fastnat.

Montering

Gröp ut ett litet hål i mitten på dina cupcakes, fyll med blåbärspurén. Spritsa på rikligt med frosting. Tryck ner kakan med ögon i mitten av frostingen, placera de halva kakorna bakom med bågen uppåt. Strö över strössel, servera och njut!

Tips

Det är toppen att använda en muffinsplåt om du har. Placera ut muffinsformar i plåten och fyll sen med smeten. Det blir rakare och snyggare cupcakes, det lovar jag!

Dela det här receptet med dina vänner!