Hamursuz från Turkiet

Kaka.

Publicerat:

Tillagningstid:

Hamursuz är en spiralformad kaka fylld med tahini. God till eftermiddagsteet och inte lika söt som andra kakor från Turkiet.

Ingredienser

  • 25g
    jäst
  • 2 ½dl
    vatten
  • ca 7dl
    mjöl
  • 1tsk
    socker
  • 3dl
    mjölk
  • 1tsk
    salt
  • 2msk
    tahini (sesampasta)
  • 4msk
    olja
  • 1dl
    socker
  • 1st
    ägg (vispat för pensling)
  • sesamfrön
  • nigellafrön

Så lagar du

1. Blanda jäst och vatten tills jästen är upplöst.

2. Tillsätt mjöl och rör samman ordentligt.

3. Blanda socker, salt och mjölk tills sockret och saltet löser upp sig och tillsätt därefter blandningen till degen.

4. Kolla om degen är smidig och fast nog till att kunna kavlas ut, tillsätt mer vatten eller mjöl om det behövs.

5. Låt degen jäsa i 15 minuter.

6. Dela degen i fem delar och kavla ut alla bitar tunt tills de nästan liknar en pizzabotten.

7. Blanda tahini och olja och fördela blandningen över de fem degbitarna. Strö därefter på socker.

8. Rulla de fem degbitarna till korvar och lägg dem i en rund, ugnsfast form tills de tillsammans formar en spiral.

9. Pensla med ett vispat ägg. Dekorera eventuellt med sesamfrön eller nigellafrön.

10. Baka kakan i ugnen i ca 30 minuter på 200°.

Se hur Tobias bakar kakan i klippet ovan.

Dela det här receptet med dina vänner!