Hang Doans hemgjorda sushi

Alexandra Wärn/YLE

Publicerat:

Tillagningstid:

Hang Doan har blivit mer lekfull i sitt sushiskapande och experimenterar friskt med att komma fram med nya smakkombinationer. Nu kan du testa en av Hangs favoriter, monomaki Crazy Salmon.

Ingredienser

6portioner

Monomaki Crazy Salmon

  • 1kg
    Ris
  • 1dl
    Risvinäger
  • 1paket
    Noriblad
  • 2st
    Gurkor
  • 1st
    Mogen avokado
  • 0,5kg
    Lax
  • Rostade sesamfrön
  • Majonnäs smaksatt med chili enligt smak (t.ex. sweet chili eller sriacha)
  • Hackad vårlök/lökstjälkar eller gräslök

Utrustning

  • Durkslag
  • Slev
  • Stor skål
  • Ren handduk
  • Plastfolie
  • Sushimatta (gärna av bambu)
  • Neutral matolja, för rullning

Hangs hemgjorda sushivinäger

  • 200g
    Risvinäger
  • 120g
    Socker
  • 1bit(ar)
    Kombu (torkat sjögräs, hittas i välsorterade asiatiska butiker)
  • 30g
    Havssalt
  • 20ml
    Mirin (japanskt sött matlagningsvin)

Så lagar du

Hangs hemgjorda sushivinäger

  1. Blanda alla ingredienser i en stor burk med lock och rör om tills allting har löst sig, tillsätt till sist kombun.
  2. Det är bra att blanda vinägern några dagar i förväg, då kommer smakerna fram. Skruva på locket.

Sushiris

  1. Tvätta 1 kg rundkornigt (kort) ris i kallt vatten och rör om med händerna tills vattnet är klart. Använd aldrig långkornigt ris för sushi, det blir torrt.
  2. Låt riset rinna av ca 5 minuter i durkslaget.

Alternativ 1: Koka riset i kastrull

  1. Mät upp vatten och ris i en kastrull och koka 1-2 minuter. Man ska ha den dubbla mängden vatten jämfört med mängden ris.
  2. Sänk värmen och låt sjuda på lägsta värme i 10 minuter under lock.
  3. Ta av från plattan och lägg en kökshandduk mellan lock och ris. Den suger åt sig extra fukt.
  4. Låt stå 10 minuter eller tills riset har svalnat till en temperatur på 35-40 grader
  5. Tillsätt risvinägern och rör försiktigt om.

Alternativ 2: Koka riset i en riskokare

  1. Lägg det sköljda riset i din riskokare och häll i kallt vatten (så kallt som möjligt). Mängden vatten skall vara 140 % av mängden ris. I det här fallet 1400 ml för 1 kg ris.
  2. Stäng riskokaren och sätt på den.
  3. Låt riset vila i 10 minuter då kokaren gått in i ett “håll varm”-tillstånd. Öppna aldrig riskokaren under processens gång.
  4. Skopa över riset i en stor skål.
  5. Täck skålen med en våt handduk och låt riset vila i ca 15 minuter tills det har svalnat till en temperatur på 35-40 grader.
  6. Tillsätt risvinägern och rör försiktigt om.

Dela det här receptet med dina vänner!