Harira
Publicerat:
2022-04-22Tillagningstid:
Harira är en nyttig och mättande soppa från Marocko. Det är en traditionell rätt som oftast serveras under ramadan (fastemånad). Den är stärkande och passar därför perfekt att bryta fastan med efter en lång dag. Bredvid har man gärna dadlar och ett glas mjölk.
Ingredienser
4portioner
4 portioner harira
- 1stgul eller röd lök
- 2stselleristjälkar
- 4sttomater (kan ersättas med en burk krossad tomat)
- 3stvitlöksklyftor
- 3msktomatpuré
- 1dlgröna linser
- 1frpkokta kikärtor (á 400 g)
- 1dlrisoni eller vermicelli
- ca 2dlhackad persilja eller koriander
- Ca 1,2litervatten
Kryddor
- 1tskingefärapulver
- 1tskkanel
- 1tskchili- eller paprikapulver
- 0,5tskkorianderpulver
- 0,5tskgurkmeja
- 2stlagerblad
- 2stgrönsaksbuljongtärningar
- salt och peppar
Stekning:
- Neutral- eller olivolja
Smaksättning:
- Citronsaft från färsk citron
Så lagar du
- Hacka lök, selleri och tomat. Hetta olja i en stor gryta och börja med att steka löken glansig. Vänd i sellerin och stek tills den också blir glansig.
- Tillsätt tomat och stek en stund till, pressa i vitlöken, tillsätt tomatpuré och fortsätt steka och röra om i grytan.
- Vänd i alla kryddor, fräs lite till. Tillsätt linserna och låt även dom få gotta sig i grytan några sekunder. Häll över hett vatten, kikärtorna och lagerbladen.
- Smula i buljongtärningarna och koka upp grytan. Rör om en stund, linserna vill gärna lägga sig i botten av grytan och brännas fast. När soppan kokats upp sänker du värmen och låter den sjuda under lock tills linserna mjuknar, ca 20 min. Rör om med jämna mellanrum. Späd ut med mer vatten om soppan känns för tjock.
- Rör ner risoni och persilja i soppan, låt få koka i ca 10 min. Smaksätt med citron direkt i soppan eller servera citronklyftor bredvid.