Harira

Harira

Publicerat:

Tillagningstid:

Harira är en nyttig och mättande soppa från Marocko. Det är en traditionell rätt som oftast serveras under ramadan (fastemånad). Den är stärkande och passar därför perfekt att bryta fastan med efter en lång dag. Bredvid har man gärna dadlar och ett glas mjölk.

Ingredienser

4portioner

4 portioner harira

  • 1st
    gul eller röd lök
  • 2st
    selleristjälkar
  • 4st
    tomater (kan ersättas med en burk krossad tomat)
  • 3st
    vitlöksklyftor
  • 3msk
    tomatpuré
  • 1dl
    gröna linser
  • 1frp
    kokta kikärtor (á 400 g)
  • 1dl
    risoni eller vermicelli
  • ca 2dl
    hackad persilja eller koriander
  • Ca 1,2liter
    vatten

Kryddor

  • 1tsk
    ingefärapulver
  • 1tsk
    kanel
  • 1tsk
    chili- eller paprikapulver
  • 0,5tsk
    korianderpulver
  • 0,5tsk
    gurkmeja
  • 2st
    lagerblad
  • 2st
    grönsaksbuljongtärningar
  • salt och peppar

Stekning:

  • Neutral- eller olivolja

Smaksättning:

  • Citronsaft från färsk citron

Så lagar du

  1. Hacka lök, selleri och tomat. Hetta olja i en stor gryta och börja med att steka löken glansig. Vänd i sellerin och stek tills den också blir glansig.
  2. Tillsätt tomat och stek en stund till, pressa i vitlöken, tillsätt tomatpuré och fortsätt steka och röra om i grytan.
  3. Vänd i alla kryddor, fräs lite till. Tillsätt linserna och låt även dom få gotta sig i grytan några sekunder. Häll över hett vatten, kikärtorna och lagerbladen.
  4. Smula i  buljongtärningarna och koka upp grytan. Rör om en stund, linserna vill gärna lägga sig i botten av grytan och brännas fast. När soppan kokats upp sänker du värmen och låter den sjuda under lock tills linserna mjuknar, ca 20 min. Rör om med jämna mellanrum. Späd ut med mer vatten om soppan känns för tjock.
  5. Rör ner risoni och persilja i soppan, låt få koka i ca 10 min. Smaksätt med citron direkt i soppan eller servera citronklyftor bredvid.

Dela det här receptet med dina vänner!