Härlig vegetarisk plockmat till sommarbuffén

Härlig vegetarisk plockmat till sommarbuffén

Publicerat:

Vegetariska smårätter till sommarbuffén. Och friska, fräscha drycker som passar till.

Ingredienser

8portioner

Parmesancheesecake

  • 100g
    smör
  • ½dl
    salta jordnötter
  • 12
    digestivekex

Fyllning

  • 200g
    cream cheese
  • 250g
    ricottaost
  • 3dl
    riven parmesanost
  • 2krm
    salt

Dekoration

  • 1dl
    salta jordnötter
  • 1knippa(or)
    färska rädisor

Sparris i filodeg

  • 1knippa(or)
    grön sparris
  • 2
    stora ark filodeg
  • 2dl
    riven parmesan
  • 1
    ägg
  • flingsalt

Sötsalt tilltugg

  • 75g
    fetaost
  • 150g
    vattenmelon
  • 1kruk(or)
    färsk mynta
  • 24
    tandpetare

Fyllda champinjoner

  • 12
    färska stora och fina champinjoner
  • 1
    finhackad vitlöksklyfta
  • 2msk
    hackad persilja
  • 1dl
    riven parmesanost
  • 2tsk
    finrivet citronskal
  • 2msk
    rumstempererat smör
  • salt och peppar

Chèvresallad med röda linser

  • 300g
    röda linser
  • 2
    vitlöksklyftor
  • 2
    selleristjälkar
  • 1
    gul lök
  • 1knippa(or)
    bladpersilja
  • 1msk
    olivolja
  • 1ask(ar)
    cocktailtomater, ca 15 st
  • 1knippa(or)
    gräslök
  • 250g
    chèvre
  • 2msk
    grovhackad bladpersilja

Dressing

  • 1dl
    olivolja
  • ½dl
    citronjuice
  • 3
    rivna vitlöksklyftor
  • salt och peppar

Hallon- och marängrulltårta

  • 1msk
    smält smör
  • 4
    äggvitor
  • 1 ½ dl
    strösocker
  • 150g
    cream cheese
  • 2dl
    crème fraiche
  • 2tsk
    vaniljsocker
  • 1msk
    florsocker
  • 3dl
    färska hallon

Så lagar du

Parmesancheesecake
ca 10 bitar

1. Sätt ugnen på 150°C. Smält smöret. Mixa kexen och nötterna i en matberedare och tillsätt smöret.

2. Tryck sedan ut blandningen i en form med löstagbar kant.

3. Vispa färskost med ricotta, riven parmesan, ägg och salt till en smet och bred ut på digestivebottnen i formen.

4. Grädda i nedre delen av ugnen cirka 40 minuter tills fyllningen stelnat. Låt kallna. Dekorera med hackade nötter och klyftade rädisor.     

Sparris i filodeg

1. Sätt ugnen på 200 °C. Tina filodegen och skär i bitar så att sparrisarna får plats på längden och cirka 5 cm på andra ledden.

2. Rulla i varje sparrisstängel i en degbit och pensla sista centimetern av degen med vispat ägg och "klistra" ihop.

3. Lägg rullarna på ett ugnsfast fat, strö över riven parmesan och baka i ugnen cirka 15 minuter.

Sötsalt tilltugg

Tärna fetaost och vattenmelon och trä upp en bit av varje med ett myntablad på en tandpetare.

Fyllda champinjoner

1. Sätt ugnen på 225°C. Lossa foten på varje champinjon. Finhacka de borttagna svampdelarna och blanda med resten av ingredienserna.

2. Fyll hålet i champinjonen där svampfoten satt med blandningen och gratinera i ugn ca 8 minuter. 

Chèvresallad med röda linser

1. Skala och dela löken i fyra delar och skär sellerin i mindre bitar. Koka upp en liter vatten med olivolja, persilja, lök, två hela vitlöksklyftor och selleri. Rör ned linserna  och låt det hela få ett uppkok. Rör helst hela tiden. Låt koka ett par minuter och häll sedan av linserna i ett durkslag och plocka bort smasättarna.

2. Ta bort ostkanterna och smula osten i centimeterstora bitar. Vänd ned osten i linserna I en stor skål medan linserna fortfarande är varma. Blanda ihop dressingen och häll över linserna. Lägg i de delade cocktailtomaterna och garnera med hackad gräslök och persilja.   

Hallon- och marängrulltårta

1. Sätt ugnen på 175°C. Lägg ett bakplåtspapper i en bakform 25x30 cm. Pensla pappret med smält smör.

2. Vispa äggvitorna och tillsätt sockret vartefter du vispar och vispa tills smeten är tjock och blank. Bred ut marängsmeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen cirka 20 minuter. Stjälp sedan upp på smörpapper med strösocker och låt svalna.

3. Vispa färskost och creme fraiche till en slät smet med vanilj- och florsocker och bred ut på marängbotten. Strö över hallon och rulla ihop hårt till en rulltårta med hjälp av det sockrade papperet. Skär upp i skivor och servera.

 

Drycker:

Gardo & Morris Brut Rosé, Nya Zeeland, nr 7732, 109 kronor
Blason de Bourgogne Mâcon-Villages Chardonnay 2012, Frankrike, nr 2295, 79 kronor
Reserva del Pueblo Riesling 2012, Chile, nr 6011, 89 kronor
Leth Rosé 2012, Österrike, nr 2261, 79 kronor
Bolgarello Rosso Sangiovese 2011, Italien, nr 2325, 75 kronor
Nivole, Italien, nr 7787, 74 kronor (37,5 cl)

 

Alkoholfritt:

P.Lex Pure, Italien, nr 1971, 55 kronor (säljstart 1/6 2013)
Toselli Spumante, Italien, nr 1996, 34 kronor

Dela det här receptet med dina vänner!