Hasselbackspumpa

Hasselbackspumpa.

Publicerat:

Tillagningstid:

Klassisk hasselbackspotatis är inspirationen till denna rätt. Den knapriga ytan, det mjuka, smöriga inuti. En praktisk, vegetarisk allt i ett-rätt som funkar minst lika bra på det traditionella julbordet.

Ingredienser

4portioner

  • 1
    butternut squash
  • 300g
    grönkål i bitar, alt. annan kål, t ex flower
  • 2-3msk
    äppelcidervinäger
  • 2msk
    ströbröd
  • 2
    polkabetor, i tunna skivor (du kan även ta t ex rödbetsspagetti)
  • 500g
    blandat frukt/grönt/baljväxter, t ex rödbetsspagetti, spenat, kokta belugalinser, äpple
  • 1dl
    salladslök, hackad

Topping

  • 1dl
    hasselnötter, rostade
  • 150g
    fetaost (valfritt)
  • 1dl
    granatäpplekärnor
  • olja, rosmarin, vitlök (valfritt), salt, peppar

Dressing

  • 3dl
    majonnäs eller gräddfil
  • piccalilli efter egen smak, alt. färdig chutney eller hjortronsylt

Så lagar du

1. Sätt ugnen på 200 grader (varmluft 180 grader).

2. Dela squashen (pumpan) längst med, kärna ur och skala den. Skär tunna snitt nästan igenom.

3. Lägg på bakpappersklädd plåt eller i oljad ugnsform. Peta in rosmarin och vitlök mellan skivorna. Krydda med salt och peppar, ringla på olja. Baka i ugnen 20 minuter.

4. Ta ut formen, lägg i grönkål, ringla på äppelcidervinäger och olja. Om du vill strör du ströbröd på pumpan.

5. Baka tills pumpan är mjuk inuti, men ändå har ett tuggmotstånd. Tiden kommer bero på hur stor den är, så kolla av undertiden och rör om någon gång.

6. Under tiden: Hyvla betorna och lägg i kallt vatten. Blanda piccalilli (se relaterat recept) och gräddfil.

7. Ta ut formen, blanda kålen med betor, ditt val av frukt och grönt, samt lök. Toppa med dressing, ost, granatäpple och nötter.

Dela det här receptet med dina vänner!