Hasses morotskaka

Hasses morotskaka.

Publicerat:

Tillagningstid:

Jättegod morotskaka med krämig glasyr.

Ingredienser

8 - 10portioner

  • 500g
    morötter
  • 4
    ägg
  • 4dl
    vetemjöl
  • 4dl
    socker
  • 2tsk
    bakpulver
  • 2tsk
    bikarbonat
  • 2tsk
    kanel
  • 1msk
    kardemumma
  • 1msk
    vaniljsocker
  • 1tsk
    salt

Glasyr till kakan

  • 300g
    färskost
  • 250g
    smör
  • 250g
    florsocker
  • 1
    citron
  • 2msk
    vaniljsocker

Så lagar du

1. Ta fram alla ingredienser till kakan och ett rivjärn, två stora skålar, elvisp, potatisskalare och en kakform.

2. Sätt ugnen på 175 grader. Ta även fram färskosten och smöret som ska vara i glasyren, så hinner det bli rumstempererat och mjukt under tiden du gör kakan.

3. Nu kan du börja med att skala och sedan riva morötterna (men akta fingrarna när det bara är en liten stump kvar på din morot).

4. Lägg mjöl, bakpulver, bikarbonat, kardemumma, vaniljsocker och salt i en av skålarna och blanda det riktigt, riktigt ordentligt.

5. Knäck sedan äggen i den andra bunken och häll i sockret. Vispa ihop detta med en elvisp tills det blivit fluffigt.

6. Nu ska du blanda ihop ägg och sockerfluffet med mjölblandningen. Rör ner lite av mjölblandningen åt gången i fluffet. Det är mycket lättare att få smeten jämn när inte all mjölblandning åker ner på samma gång.

7. När du har fått din smet slät och utan klumpar så ska du bara röra ner de rivna morötterna, sen är kaksmeten färdig. 

8. Smöra och bröda en 24 cm stor springform. Man tar en klick smör och smetar ut i hela kakformen och sen tar man antingen ströbröd eller vanligt mjöl och låter det fastna i smöret.

9. Sen är det bara att slå i smeten i kakformen och sätta in den i mitten av ugnen och grädda den i ca 40 minuter. Kan vara bra att ha en äggklocka så man inte glömmer bort att ta ut den i tid.

10. Nu när kakan står i ugnen är det tid för att städa undan lite, det blir ofta ganska kladdigt när man bakar, vispar och river morötter...

11. Även om man satt klockan så är det bäst att man tittar efter om den är helt färdig. Det gör du genom att sticka en liten kniv eller sticka i mitten på kakan. Är stickan lite kladdig när du stuckit så är kakan inte färdig, då får du låta den vara kvar i ugnen en stund till och sticka i den igen. När det inte fastnar något längre är den färdiggräddad.

Glasyr

1. Smöret och färskosten har du redan framme och den är förhoppningsvis mjukt nu.

2. Plocka fram resten av ingredienserna som ska vara med. Det är florsocker, vaniljsocker och en citron. Du måste också ha en bunke, en citronpress, ett rivjärn och en visp.

3. Riv lite, lite på citronens skal på den finaste sidan av rivjärnet (det är bara det yttersta skalet du ska få med, det som är gult).

4. Pressa sedan ur saften och se till så att det inte kommer med några kärnor.

5. Pilla sönder smöret i små bitar i en bunke och tillsätt florsocker, vaniljsocker och citronskalet.

6. Vispa med elvisp tills det är helt blandat och utan klumpar.

7. Ta sedan och klicka ner färskosten lite i taget och fortsätt vispa tills allt är blandat och jämnt. Då tillsätter du citronsaften och när den är nedblandad så är glasyren färdig.

Dekorering

1. När kakan är färdig och den har svalnat helt, brer du ut glasyren på toppen. Då är kakan färdig att servera. Fast kanske lite tråkig att titta på?

2. Varför inte plocka några ätbara blommor att pryda kakan med, eller göra en morotspalm? Man tar då en liten morot med blasten på och sköljer noga och sen trycker man bara ner den i kakan. Superenkelt!

Dela det här receptet med dina vänner!