Havremjölk
Tillagningstid:
Publicerat:
2020-02-05Tillagningstid:
Havremjölk är på riktigt en fantastisk uppfinning. En vegetabilisk mjölk på svenska råvaror som funkar för de flesta. För något så enkelt recept finns knappt. Dessutom blir det mycket billigare och bättre för miljön att inte köra runt massa vatten. God är den också. Speciellt den här kokos- & vaniljdoftande havremjölken. Den får mig att längta till köket. Tänk er att skaka ihop en iskall chokladdryck på den till mellis.
Ingredienser
- 3 dlhavregryn
- 1 litervatten
- 1-2 tskhonung
- 2-3 mskkokosolja eller annan matolja
- 1 nypavaniljpulver (kan uteslutas)
- 1 nypasalt
Så lagar du
1. Mixa havregryn, vatten, olja, honung och salt ett par minuter.
2. Sila mjölken genom silduk, vrid och krama ur all vätska.
3. Blanda ner vaniljpulver (valfritt).
4. Häll upp på flaskor och förvara i kyl.
Sedan är det bara att sätta dig bekvämt tillrätta och avnjuta ett glas kall havremjölk med kokos & vanilj.
Tips
Havregrynsresterna blir bara ett par matskedar fibrer som jag har i gröten, i ett brödbak eller använder som ströbröd tex i köttbullssmeten. Skaka mjölken innan användning, den delar sig i kylen men det är helt naturligt. Håller cirka 3 dagar i kylen, men dofta och smaka alltid, hållbarheten är beroende av hur rena händer vi har, ingredienserna, temp i kylen och utrustningen. Tänk på att du behöver välja ren havre om du vill göra den glutenfri.