Havskräfta med tarhanasås

Havskräfta med tarhanasås

Publicerat:

Rätt skapad av stjärnkocken Mehmet Gürs. Sotad havskräfta serveras med en mängd fermenterade saker – fermenterad och torkad kamel sucuk (korv), tarhana (vete fermenterad med yoghurt och sen torkad), torkad Multe Rom & syrade grönsaker.

Ingredienser

Havskräfta

  • 200g
    havskräfta (60 g skalad)
  • pickad kolrabbi
  • isot, torkad peppar
  • bottarga (torkad rom)
  • tarhanasås
  • kamelkorv
  • Extra virgin olivolja
  • sjögräs
  • små örter eller groddar

Tarhanasås

  • 120g
    Tarhana "Antep Region"
  • 28g
    Tarhana "Devrek Region"
  • 60g
    röd chilipasta (mild)
  • 60g
    tomatpure
  • 1,5liter
    kycklingbuljong (stark)
  • 15g
    smör

Så lagar du

Observera att detta är ett recept med ungefärliga måttangevelser. Tarhanasåsen blir i detta recept 1,5 liter, vilket är mer än vad som behövs till rätten.

Havskräfta

1. Skala kräftan. Pensla med olivolja och strö lite salt över.

2. Stek snabbt på ena sidan.

3. Lägg upp på en tallrik och servera med varm tarhanasås.

Tarhanasås

1. Blöt dina tarhanas (Antep och Devrek) i kall kycklingbuljong i 30 minuter tills de mjukats upp.

2. Lägg över tarhanablandningen med vätska i mixern och lägg sedan i chilipastan.

3. Mixa på full effekt till det blir en slät konststens.

4. Överför blandningen i en kastrull, tillsätt smör och ställ på spisen.

5. låt sjuda i cirka 5 minuter (låg-medelvärme). Vispa medan det kokar.

6. Ta grytan från spisen och överför den kokande blandningen i mixern. Kör på full effekt i en minut.

7. Passera genom en finmaskig sil.

Dryckestips

Öl
Oppigårds Amarillo
Sverige, Nr 1442, 20:30 (33 cl)

Alkoholfri must
Jus de Pommes Artisanal Pétillant
Frankrike, Nr 1990, 39 kronor

Dela det här receptet med dina vänner!