Hel fisk från Apulien (Orata al forno)

Tillagningstid:

Hel fisk från Apulien (Orata al forno).

Publicerat:

Tillagningstid:

Har man varit på semester vid havet i Italien har man säkert blivit erbjuden hel fisk som grillats eller ugnsbakats. Orata är en av de fiskar man gärna serverar. Det är en underbart god fisk med saftigt vitt kött och den är enkel att bena ut. Hittar man inte guldsparid rekommenderar jag att fråga efter den i sin fiskdisk, annars kan man prova med havsabborre eller gös.

Ingredienser

4 portioner

  • 2
    små guldsparid (ASC eller KRAV-märkt) eller en (1) stor (be att få fiskarna fjällade och urtagna!)
  • ½ dl
    olivolja
  • 2-3
    vitlöksklyftor
  • 2
    citroner (skal och saft av den ena, den andra skuren i skivor)
  • 3 msk
    kapris (använd helst den inlagda i salt och skölj den väl)
  • 1 kruk(or)
    bladpersilja
  • 1 dl
    svarta oliver av god kvalitet
  • ½ dl
    vitt vin
  • salt och nymald svartpeppar
  • 250 g
    körsbärstomater

Så lagar du