Helbakad blomkål med getost
Tillagningstid:
Publicerat:
2019-09-18Tillagningstid:
Blomkål trivs ihop med chèvre, det är sedan gammalt… Men om du slänger in lite bbq-sås i mixen så händer det grejer i munnen! Smaker som känns otippade tillsammans kan ibland bli de allra bästa kompisar, var inte rädd att prova!
Ingredienser
4 portioner
- 1blomkålshuvud med blast
- ½ dlbbq-sås, hemgjord eller köpt
- 1 dlströbröd
- 1 tsksalt
- 50 gsmör
- 1 msktimjan, repad
- 1 dlchèvreost
- 1 dlcrème fraiche
- 1 dlfinhackade örter
- svartpeppar
Så lagar du
1. Gör ett kryss-snitt i botten av stammen och rensa bort eventuella skadade och fula blad. Låt de fina sitta kvar.
2. Pensla blomkålen med bbq-sås.
3. Blanda smör, ströbröd och salt till en deg som du täcker översta delen av blomkålen med.
4. Lägg kålen i en ugnsform och baka i ugn på 175 grader ca 30-40 minuter. Tänk på att tillagningstiden är avhängig ugnen och storleken på blomkålen! Håll koll efter en halvtimme, men det kan också ta upp emot 90 minuter.
5. Gaffla ihop chèvren med crème fraiche och timjan till en kräm.
6. När blomkålen är klar drar du itu den på ett vackert fat i lagom stora bitar, som golfbollar ungefär. Häll över det smör som finns kvar i ugnsformen. Klicka såsen lite här och var mellan och på blomkålen och toppa allt med färska örter och nykvarnad svartpeppar.