Helgrillad biff

Helgrillad biff

Publicerat:

med Mauds universalsås och potatis med grönt

Ingredienser

4 - 5portioner

  • 1kg
    biff med kappa
  • salt
  • nymald svartpeppar

Potatis med grönt

  • 900g
    små färskpotatisar
  • 150g
    sockerärter
  • 1burk(ar)
    marinerade kronärtskockor (liten)
  • 1dl
    hackad persilja
  • finrivet skal av 1 ekologisk citron
  • salt

Mauds universalsås

  • 3st
    röda paprikor, ca 600 g
  • ¾dl
    olivolja
  • 2st
    stjärnanis
  • 1msk
    vinäger
  • 2st
    vitlöksklyftor, skivade
  • salt
  • ½kruk(or)
    basilika

Så lagar du

Välj en fin hängmörad biff med fettkappa. Låt den bli rumstempererad innan du tillagar den.

Sätt ugnen på 125°. Pensla lätt med olja på ytan, salta och peppra och grilla i het grillpanna eller stek i stekpanna. Se till att fettkappan får färg. Lägg över köttet i en ugnsform och efterstek i 125° tills innertemperaturen är 58-60°. Du kan också grilla på utegrill eller skära köttet i skivor och  grilla eller steka dem.

Potatis med grönt
Borsta och tvätta potatisen mycket väl. Koka den i rejält saltat vatten. Ansa och halvera sockerärterna, låt dem koka med den sista minuten med potatisen. Häll av vattnet och låt ånga av. Dela eventuellt potatisarna i bitar.

Häll av oljan från kronärtskockorna (den kan sparas och användas till dressing). Dela stora skockor. Blanda potatisen och sockerärterna med kronärtskockorna. Smaka av med lite finrivet citronskal och salt.

Mauds universalsås
En riktig universalsås som är supergod att servera till nötkött. Den lilla anistonen är så god till nötkött men även till kyckling och fisk.

Ta bort stjälkfäste, kärnor och mellanväggar på paprikorna och skär dem i bitar. Hetta upp olivolja i en stekpanna och stek paprikorna i hälften av oljan tillsammans med stjärnanisen. Tillsätt vitlöken när paprikorna börjar mjukna och låt den steka med. Tillsätt vinägern och den koka in samtidigt som paprikan blir mjuk.

Ta bort stjärnanisen och kör paprika och vitlök till pure i matberedare. Tillsätt rikligt med basilikablad och kör tills de blir finhackade. Smaka av med salt och eventuellt lite mer vinäger. Servera såsen ljummen till de nygrillade biffarna. Men den kan också serveras kall.

Dela det här receptet med dina vänner!