Helgrillad örtkyckling

Helgrillad örtkyckling.

Publicerat:

Förberedelsetid:

Tillagningstid:

Att grilla en hel kyckling i ugnen är ett lätt sätt att uppnå helgkänslan. Den här middagen fixar du enkelt med minimal ansträngning. Snyggt är det också! Dessutom är det både billigare och godare att köpa kyckling hel, om du vill ha riktigt bra kvalité.

Ingredienser

4 - 6portioner

  • 1
    hel kyckling av bästa kvalitet, cirka 1½ kg
  • 1-2kruk(or)
    örter – rosmarin, timjan, salvia och/eller persilja
  • 2klyfta(or)
    vitlök
  • 1
    citron
  • 1
    schalottenlök
  • salt och peppar
  • dl
    vitt vin

Så lagar du

1. Sätt ugnen på 220 grader. Skölj och torka kycklingen ordentligt.

2. Skala och hacka vitlöksklyftorna, hacka örter fint och blanda med vitlöken. Riv även ner skalet från en citron.

3. Salta och peppra kycklingen ordentligt invändigt.

4. Lossa försiktigt skinnet från kycklingbröstet. Lirka in så mycket örter du kan under skinnet. Stoppa i resten i kycklingen.

5. Skala löken och dela den och citronen i klyftor. Stoppa in i kycklingen. Skär några snitt i kycklinglåren och gnid in hela kycklingen med salt och peppar.

6. Häll lite olivolja i en ugnsfast form. Lägg kycklingen på ena sidan och sätt in högt i ugnen i 5 minuter.

7. Vänd kycklingen och grilla även den andra sidan i 5 minuter.

8. Ta ut och häll vin runt om kycklingen. Lägg den med bröstsidan upp och sätt in i långt ner i ugnen. Sänk värmen till 200 grader och grilla i 45 – 60 minuter, tills innertemperaturen är 72 grader.

9. Servera kycklingen med en matig grönsallad och ett gott bröd. Gör gärna vitlökskräm eller en srirachamajonnäs till.

Dela det här receptet med dina vänner!