Helstekt blomkål med currysmör och friterade kikärter

Helstekt blomkål, friterade kikärter och finhackade persilja på en grå tallrik.

Publicerat:

Tillagningstid:

Sönderkokt blomkål är bland det tråkigaste som finns i matväg. Men när du ugnsbakar den eller river blomkålen till blomkålscouscous får du ut det bästa av grönsaken. Jag älskar verkligen currysmör som smaksättare till hela rostade grönsaker.

Ingredienser

4portioner

Ugnsbakad blomkål

  • 1st
    blomkål
  • ½
    gul lök
  • 1klyfta(or)
    vitlök
  • 1msk
    curry
  • 50g
    smör

Friterade kikärter

  • 1burk(ar)
    kikärter, kokta
  • olja
  • 1tsk
    chilipulver
  • salt

Blomkålscouscoussallad

  • 1st
    blomkål, riven till blomkålscouscous
  • 1st
    granatäpple
  • persilja, finskuren
  • olivolja
  • 1st
    citron, saften
  • 1st
    grönt äpple
  • ½
    röd lök
  • salt och peppar
  • 2dl
    turkisk yoghurt

Så lagar du

Här hittar du Vegval hos Strömsö

1. Finhacka lök och vitlök. Fräs mjuk i en kastrull och krydda med curry. Låt svalna och blanda med smöret.

2. Smörj in en blomkål med currysmöret och baka i ugnen på 180 grader tills blomkålen är mjuk. Ös med smöret under tillagningen.

3. Det andra blomkålshuvudet rivs på rivjärn till couscousstorlek. Förväll blomkålscoucousen hastigt i kokande saltat vatten och kyl ner i kallt vatten.

4. Häll av kikärtorna och skölj under vatten. Torka och fritera i en kastrull med 180-gradig olja ca 4 minuter, lyft och låt rinna av på papper salta och krydda med chili och salt.

5. Kärna ur granatäpplet och ta tillvara juicen från den. Gör en vinägrett på juicen som kärnorna släpper. Tillsätt olja, salt, peppar och saften från citron.

6. Plocka persilja och strimla grönt äpple och rödlök fint. Gör en sallad med persilja, blomkålscouscous, granatäpple, äpple och dressa med vinägretten, smaka eventuellt av med salt och peppar.

Servering

1. Dela blomkålen i 4 klyftor och lägg på en bädd av blomkålscouscoussallad. Lägg på de friterade kikärtorna och en rejäl klick yoghurt.

Dela det här receptet med dina vänner!