Helstekt fläskfilé med ostgratinerat knaprigt grönt

Tillagningstid:

Helstekt fläskfilé med ostgratinerat knaprigt grönt

Publicerat:

Tillagningstid:

Svensk fläskfilé blir festmat serverad helstekt med smakrik sky och underbara, gratinerade grönsaker toppade med crunch. Gratängen kan förberedas men bör serveras nygratinerad – funkar också som vegetarisk ensamrätt.

Ingredienser

4 portioner

Köttet

  • 600 g
    svensk fläskfilé, gärna ekologisk
  • 1 tsk
    salt
  • 1 krm
    svartpeppar

Balsamsky

  • 4 msk
    balsamvinäger
  • 2 msk
    olivolja
  • 1 msk
    flytande honung

Gratinerat grönt

  • 2 st
    stora purjolökar, eller 3 mindre
  • 200 g
    sparrisbroccoli, eller vanligt broccoli (putsad och i mindre bitar)
  • smör till formen
  • dl
    vispgrädde
  • 2 tsk
    majsmjöl eller majsredning
  • 50 g
    färskost med ört- och vitlökssmak
  • 75-100 g
    riven cheddar, eller annan smakrik ost
  • 2 msk
    olivolja
  • 200 g
    skogschampinjoner
  • 100 g
    kantskuret surdegsbröd
  • 1 nypa(or)
    cayennepeppar
  • 2 msk
    finhackad persilja
  • 1 msk
    färska timjanblad

Till servering

  • sallad på körsbärstomater, finhackad rödlök och lite olja

Så lagar du