Helstekt fläskfilé med ostgratinerat knaprigt grönt

Helstekt fläskfilé med ostgratinerat knaprigt grönt

Publicerat:

Tillagningstid:

Svensk fläskfilé blir festmat serverad helstekt med smakrik sky och underbara, gratinerade grönsaker toppade med crunch. Gratängen kan förberedas men bör serveras nygratinerad – funkar också som vegetarisk ensamrätt.

Ingredienser

4portioner

Köttet

  • 600g
    svensk fläskfilé, gärna ekologisk
  • 1tsk
    salt
  • 1krm
    svartpeppar

Balsamsky

  • 4msk
    balsamvinäger
  • 2msk
    olivolja
  • 1msk
    flytande honung

Gratinerat grönt

  • 2st
    stora purjolökar, eller 3 mindre
  • 200g
    sparrisbroccoli, eller vanligt broccoli (putsad och i mindre bitar)
  • smör till formen
  • dl
    vispgrädde
  • 2tsk
    majsmjöl eller majsredning
  • 50g
    färskost med ört- och vitlökssmak
  • 75-100g
    riven cheddar, eller annan smakrik ost
  • 2msk
    olivolja
  • 200g
    skogschampinjoner
  • 100g
    kantskuret surdegsbröd
  • 1nypa(or)
    cayennepeppar
  • 2msk
    finhackad persilja
  • 1msk
    färska timjanblad

Till servering

  • sallad på körsbärstomater, finhackad rödlök och lite olja

Så lagar du

1. Gratäng: Sätt ugnen på 200°. Skölj och putsa purjo, dela dem i tre bitar och halvera bitarna på längden. Lägg i kokande vatten 5-6 min, ta upp med hålslev och låt rinna av i durkslag. Koka broccolin nätt mjuk i samma vatten, låt rinna av väl. Fördela det gröna i en smord ugnsfast form.

2. Vispa ner majsredning i 1/2 dl av grädden så det löser sig fint. Vispa i resten av grädden lite i taget, koka sedan upp försiktigt under omrörning. Tillsätt färskosten och hälften av den rivna osten, fortsatt sjuda under omrörning till en slät sås. Fördela jämnt över det gröna i formen. Hit kan du förbereda.

3. Hacka champinjonerna rätt grovt. Kör brödet till smulor i en matberedare. Hetta upp oljan i en stekpanna och fräs svamphacket 4-5 min tills de får färg. Tillsätt brödsmulor och cayenne och fräs 3-4 min till under sporadisk omrörning. Blanda ner persilja, timjan och resten av den rivna osten, fördela över ostsåsen. Grädda mitt i ugnen 20-25 min, tills såsen bubblar och färgen är fin.

4. Putsa köttet, krydda och bryn det i smör och stek klart bredvid gratängen till 68° innertemp, ca 15 min. Vispa ur stekpannan med vinäger, olja, honung. Låt köttet vila lite innan det skärs upp och serveras med gratäng, tomatsallad och balsamskyn ringlad över.

Dela det här receptet med dina vänner!