Helstekt fläskfilé med ostgratinerat knaprigt grönt
Publicerat:
2016-11-04Tillagningstid:
Ingredienser
4portioner
Köttet
- 600gsvensk fläskfilé, gärna ekologisk
- 1tsksalt
- 1krmsvartpeppar
Balsamsky
- 4mskbalsamvinäger
- 2mskolivolja
- 1mskflytande honung
Gratinerat grönt
- 2ststora purjolökar, eller 3 mindre
- 200gsparrisbroccoli, eller vanligt broccoli (putsad och i mindre bitar)
- smör till formen
- 3½dlvispgrädde
- 2tskmajsmjöl eller majsredning
- 50gfärskost med ört- och vitlökssmak
- 75-100griven cheddar, eller annan smakrik ost
- 2mskolivolja
- 200gskogschampinjoner
- 100gkantskuret surdegsbröd
- 1nypa(or)cayennepeppar
- 2mskfinhackad persilja
- 1mskfärska timjanblad
Till servering
- sallad på körsbärstomater, finhackad rödlök och lite olja
Så lagar du
1. Gratäng: Sätt ugnen på 200°. Skölj och putsa purjo, dela dem i tre bitar och halvera bitarna på längden. Lägg i kokande vatten 5-6 min, ta upp med hålslev och låt rinna av i durkslag. Koka broccolin nätt mjuk i samma vatten, låt rinna av väl. Fördela det gröna i en smord ugnsfast form.
2. Vispa ner majsredning i 1/2 dl av grädden så det löser sig fint. Vispa i resten av grädden lite i taget, koka sedan upp försiktigt under omrörning. Tillsätt färskosten och hälften av den rivna osten, fortsatt sjuda under omrörning till en slät sås. Fördela jämnt över det gröna i formen. Hit kan du förbereda.
3. Hacka champinjonerna rätt grovt. Kör brödet till smulor i en matberedare. Hetta upp oljan i en stekpanna och fräs svamphacket 4-5 min tills de får färg. Tillsätt brödsmulor och cayenne och fräs 3-4 min till under sporadisk omrörning. Blanda ner persilja, timjan och resten av den rivna osten, fördela över ostsåsen. Grädda mitt i ugnen 20-25 min, tills såsen bubblar och färgen är fin.
4. Putsa köttet, krydda och bryn det i smör och stek klart bredvid gratängen till 68° innertemp, ca 15 min. Vispa ur stekpannan med vinäger, olja, honung. Låt köttet vila lite innan det skärs upp och serveras med gratäng, tomatsallad och balsamskyn ringlad över.