Helstekt oxfilé med potatis- och svampgratäng, rödvinssky och rivet ostsmör

Tillagningstid:

Oxfilé med potatis- och svampgratäng, rödvinssky och rivet ostsmör.

Publicerat:

Tillagningstid:

En klassisk festrätt där allt kan förberedas i god tid. Tänk på att ostsmöret ska frysas några timmar. Gratängen kan gräddas i förväg och ljummas på i 100° ugn inför serveringen.

Ingredienser

4 portioner

  • 600 g
    oxfilé i bit
  • 1 tsk
    salt
  • 1 krm
    nymalen vitpeppar
  • 2 msk
    smör till stekning
  • 150 g
    körsbärs- eller plommontomater på kvist
  • olivolja

Potatis- och svampgratäng

  • 1 kg
    fast potatis
  • ca 1 liter
    grönsaksbuljong av tärning eller koncentrerad fond
  • 400 g
    skogschampinjoner
  • 2 st
    gula lökar
  • 3 + 2 msk
    smör till stekning
  • 1 tsk
    salt
  • 1 krm
    svartpeppar
  • 1 knippa(or)
    persilja
  • 100 g
    neutral färskost
  • 5-6 dl
    riven lagrad hårdost, t.ex. Västerbotten

Rödvinssky

  • 3 msk
    finhackad gul lök
  • 2 krm
    grovmalen svartpeppar
  • 2 msk
    smör till stekning
  • 2 dl
    rött vin
  • 2 dl
    vatten
  • 2 msk
    koncentrerad kalvfond
  • 75 g
    rumsvarmt smör i tärningar
  • ev salt

Ostsmör

  • 50 g
    getost
  • 50 g
    rumsvarmt smör

Så lagar du