Helt speltvete och oxe i gryta

Helt speltvete och oxe i gryta.

Publicerat:

Tillagningstid:

Oxsvans är en ingrediens med mycket smak och i Filip Langhoffs långkokta gryta kommer den till sin rätt tillsammans med helt speltvete, vitt vin och rotfrukter.

Ingredienser

4portioner

  • 1kg
    oxsvans
  • 1liter
    köttbuljong
  • 4dl
    vitt vin
  • 3
    lökar
  • 2klyfta(or)
    vitlök
  • 5st
    enbär
  • 5
    palsternackor
  • örter
  • 2dl
    helt speltvete
  • 5dl
    vatten
  • 2dl
    vitt vin

Så lagar du

1. Bryn oxsvansarna i stekpannan i rybsolja så att de får färg och lägg dem i en tryckkokare.

2. Stek snabbt en halv grovt strimlad lök och vitlöken.

3. Lägg allting i tryckkokaren (vatten, köttbuljong, 2–5 dl vin, örter och löken med vitlök). Koka i cirka 90 minuter.

4. Tärna palsternackan (med skalet) och tärna resten av löken. Fräs löken i en gryta med olja och socker för att karamellisera den.

5. Lägg i palsternackan. Häll på 2 dl vitt vin och låt koka en stund.

6. Riv köttet av de kokta oxsvansarna och lägg dem i grytan. Häll i buljongen från tryckkokaren.

7. Koka det hela vetet i vatten och vitt vin enligt anvisningarna på paketet. Blanda sedan ner det i grytan.

8. Smaka av med salt och peppar samt hackade örter.

Dela det här receptet med dina vänner!