Hemgjord lemonad

Hemgjord lemonad.

Publicerat:

Tillagningstid:

Egen lagad lemonad är ett enkelt mathantverk som är en helt annan smakupplevelse än dussinläsk från butiken. Med hjälp av lemonadtillverkaren Fredrik Bäckstrands tips kan du öppna din egen lemonadfabrik med barnen.

Ingredienser

Rabarbersirap

  • 2liter
    rabarbersaft (osötad)
  • 700-1000g
    socker
  • 1tsk
    citronsyra
  • ½tsk
    salt

Aroniasirap

  • 500g
    frysta aroniabär
  • 800-1000g
    socker
  • 1tsk
    citronsyra
  • ½tsk
    salt

Så lagar du

Lemonad-tips

  • Lemonadens grund är vatten, kolsyra och smaksatt sirap. Den smaksatta sirapen kan också användas till matlagning.
  • För de som inte har en kolsyremaskin i köket går det bra att göra lemonad på köpt kolsyrat vatten.
  • Har du en kolsyremaskin kan du bestämma mängden bubblor. Ju mera bubblor i vattnet desto syrligare blir lemonaden.

Rabarbersirap

  1. Sila saften genom en silduk.
  2. Sjud upp i kastrull (pastörisering).
  3. Häll i socker, citronsyra och salt.
  4. Ge sirapen ett uppkok.
  5. Skumma väl (skummet innehåller slaggämnen som kan ge lemonaden en bismak).
  6. Låt svalna och häll upp på rena flaskor. Sirapen håller ca 3 månader i kylskåp.
  7. Blanda 2–3 msk sirap i 0,5 liter kolsyrat vatten.
  8. Den färdigblandade lemonaden håller 3–4 dagar i kylskåp.

Aroniasirap

  1. Använd frysta aroniabär, de är sötare än färska.
  2. Koka bären en stund så de spricker och börja släppa saft.
  3. Sila av saften i en silduk.
  4. Häll upp saften och de övriga ingredienserna i en kastrull och ge sirapen ett uppkok.
  5. Skumma väl.
  6. Låt svalna och häll upp på rena flaskor.
  7. Sirapen håller ca 3 månader i kylskåp.
  8. Blanda 2–3 matskedar sirap i 0,5 liter kolsyrat vatten.
  9. Den färdigblandade lemonaden håller 3–4 dagar i kylskåp.

Dela det här receptet med dina vänner!