Hemgjorda orecchiette

Hemgjord orecchiette.

Publicerat:

Tillagningstid:

En pastasort från Apulien som görs för hand med kärlek och omsorg. De små ”öronen” görs med tummen eller en bordskniv och är ett trivsamt pyssel för flera kockar.

Ingredienser

4portioner

  • 6dl
    durumvete
  • ca 2dl
    varmt vatten

Så lagar du

  1. Värm vattnet i en kastrull tills det är precis så varmt så att det nästan inte längre går att röra vid det med fingrarna
  2. Lägg mjölet i en hög på en arbetsyta eller ett bakbord. Gör en krater i mitten och häll i hälften av vattnet.
  3. Blanda med mjöl, tillsätt mer vatten och arbeta in vattnet en liten mängd i taget. Du vill ha en ganska torr deg, men som håller ihop och inte spricker för lätt.
  4. Knåda den i ca 10 minuter så den blir smidig och elastisk.
  5. Plasta in degen och låt den stå i cirka 30 minuter.
  6. Delar degen i mindre hanterbara bitar och rulla dem till ca 1 cm tjocka korvar. Skär därefter av ca 1 cm långa bitar.
  7. Använd tummen eller tryck en knivsudd mot kanten på biten samtidigt som du drar kniven mot dig. Tryck hårt, först nedåt och sedan dra emot dig.
  8. När du fått en snäckliknande pastabit som resultat så vänder du ”snäckan” ut och in på tummen.
  9. Lägg på en mjölad bricka och fortsätt med resten av degen.
  10. Låt gärna pastan ligga och torka en stund och koka därefter i rikligt saltat vatten ca 3 minuter. Kom ihåg att använda pastavattnet för att reda din sås.

Dela det här receptet med dina vänner!