Hemlagat örtsalt

Hemlagat örtsalt.

Publicerat:

Förberedelsetid:

Tillagningstid:

Har du örter i trädgården som du behöver använda upp? Fixa ditt eget örtsalt, enkelt och fantastiskt gott. Receptet från Min trädgård kommer från Marita Egset.

Ingredienser

  • färska örter
  • grovt salt
  • någraklyfta(or)
    vitlök

Så lagar du

1. Rensa örterna, finhacka vitlöken och kör i en mixer eller matberedare tillsammans med grovt salt. Fortsätt mixa tills blandningen liknar en gröt.

2. Mängden salt är en smaksak med Marita använder 2 dl grovsalt till 3 liter örter.

3. Tryck ut blandningen på en bakplåtspappersklädd plåt. Se till att blandningen är helt slät.

4. Sätt ugnen på 50 grader, sätt en slev i ugnsdörren så att det kommer in luft. Låt stå i ugnen tills det är helt torrt. Det kan ta flera timmar.

5. Kör den snustorra blandningen i en matberedare och häll upp i burkar med tätslutande lock.

Tips

Marita säger i programmet att hon använder alla örter, men ibland lagar hon sitt örtsalt på bara en ört, till exempel basilika. De örter man ser henne samla in i programmet är vitlöksgräslök, anisisop, citronmeliss och gräslök.

Dela det här receptet med dina vänner!