Hemmagjord ketchup

Ketchup i burk.

Publicerat:

Tillagningstid:

Färdigköpt ketchup innehåller ofta märkbart lite tomat och alldeles för mycket socker. Gör din egen istället – det blir garanterat bättre och godare! Receptet ger ½ liter.

Ingredienser

  • 1st
    gul lök, hackad
  • 2msk
    matolja
  • 2msk
    tomatpuré
  • 3st
    vitlöksklyftor
  • ½kg
    färska tomater, grovtärnade
  • 2burk(ar)
    hela tomater i konserv
  • 1dl
    farinsocker
  • ½dl
    rödvinsvinäger
  • salt och peppar
  • lite vatten
  • ev. färsk chili (för extra hetta)

Så lagar du

1. Hetta upp en kastrull och fräs den hackade löken tillsammans med matoljan på medelhög värme, tills den är mjuk och härlig. Lägg i tomatpuré och vitlök och fräs ett par minuter till. Lägg därefter i resterande ingredienser.

2. Koka ketchupen under lock i 30 minuter tills tomaterna är mjuka. Lägg därefterallt i en mixer och mixa slät.

Obs! Var försiktig så att du inte bränner dig eller tapetserar hela köket rött.

3. Sila ketchupen och lägg tillbaka i kastrullen. Koka utan lock tills den börjar bli tjock och justera smaken med mer socker, vinäger salt och peppar.

4. Lägg ketchupen i en ordentligt rengjord burk och förvara i kylen.

Dela det här receptet med dina vänner!