Hemmagjord tonic
Tillagningstid:
Publicerat:
2018-09-12Tillagningstid:
Hemgjord tonic är lite mer bitter och kryddig än den klassiska tonicen som mer påminner om en läsk och vi hittar i vanliga mataffärer. En lite mer vuxen smak helt enkelt. Jag gillar min med lite med syra från citrusfrukter, vilket gör den fräsch. Den färdiga tonicen är koncentrerad och spädes sedan med sodavatten till önskad smak innan man sedan dricker den som den är eller använder att blanda ut drinkar med. Receptet ger cirka 1 liter koncentrerad tonic. Laga tonicen 2 dygn innan servering.
Ingredienser
- 1 litervatten
- 5 stcitroner (skalet)
- 4 stlime (skalet)
- 2 stgrapefrukt (skalet)
- 2 stapelsin (skal)
- 3 stcitroner (saft)
- 2 stlime (saft)
- 1 stgrapefrukt (saft)
- 1 stapelsin (saft)
- 20 gkinabark
- 80 gfinhackad citrongräs
- ½ stkanelstång
- 6 stkryddpepparkorn
- ½ tsktorkad lavendel
- ¼ tskhela kardemummakärnor
- 1 ststjärnanis
- 1 nypa(or)salt
- 3 sthela nejlika
Sockerlag
- 2 dlråsocker
- 2 dlströsocker
- 2½ dlvatten
Så lagar du
1. Blanda alla ingredienser utan det till sockerlagen i en stor kastrull och koka upp. Låt sjuda under lock i cirka 15 minuter. Låt kallna helt och häll på en väl rengjord glasflaska eller burk. Sätt på ett lock och ställ in i kylskåp i cirka 2 dagar, skaka gärna på flaskan eller burken mellan varven så den blandas lite.
2. Sila lagen först genom en finmaskig sil och därefter ytterligare en gång genom kaffefilter eller väl rengjord kökshanduk för att få en klar och fin lag.
3. Koka samman råsocker, strösocker och vatten till en sockerlag där sockret smält. Låt kallna och blanda med toniclagen. Häll på väl rengjord flaska med lock och förvara i kylskåp där den håller sig cirka 2-3 veckor.
4. När du ska dricka tonicen späder du den till önskad smak genom att blanda den med sodavatten eller annat neutralt kolsyrat vatten.
Tips
Gör en kanongod kaffedrink genom att späda den koncentrerade tonicen med sodavatten och blanda i ett glas med mycket is och kallt, starkt kaffe. Servera genast med en citronskiva.