Hemmagjorda våfflor med egen hjortronsylt

Hjortronsylt i burk.

Publicerat:

Tillagningstid:

Det finns inget godare än våfflor med hjortronsylt.

Ingredienser

6portioner

Våfflor, 6-8 stycken

  • 4dl
    mjölk
  • 1tsk
    bakpulver
  • 3dl
    vetemjöl
  • 100g
    smör smält och avsvalnat
  • ½
    vaniljstång "märgen"

Hjortronsylt

  • 1000g
    hjortron
  • 800g
    socker
  • 1
    citron, saften

Så lagar du

Våfflor

1. Blanda vetemjöl, bakpulver och häll i mjölken samtidigt som ni vispar.

2. Tillsätt smöret och vaniljen, vispa till en slät smet.

3. Värm upp våffeljärnet, pensla laggen med smör för att undvika att våfflan ska fastna.

4. Lägg i ca 1 dl smet och grädda tills att våfflan är gyllenbrun.

Hjortronsylt

Dag 1

1. Rensa hjortronen

2. Blanda bären med socker samt citronsaft, koka upp under omrörning.

3. Häll upp i en bunke och låt kallna. Täck med plastfilm och ställ i kylen till nästa dag.

Dag 2

1. Häll upp hjortronen i en sil och låt sockerlagen rinna av.

2. Koka sockerlagen i en syltgryta (koppargryta). Pensla grytans insida med en pensel som doppas i kallt vatten för att förhindra sockerkristaller i sylten.

3. Koka sockerlagen till en temperatur på ca 112-114 grader.

4. Häll i hjortronen och koka till en temperatur på ca 105-107 grader.

5. Häll upp sylten i steriliserade burkar. Sätt på lock med en gång och vänd burkarna upp och ner.

6. Serveras till våfflorna med vaniljglass.

Dela det här receptet med dina vänner!