Herr Bengtssons halländska grönkål

Ett skärbord med en julskinka dekorerad med en röd bonnett och serverad med halländsk grönkål. Bild av Emil Spanos.

Publicerat:

Tillagningstid:

Den perfekta kombon till skinkan.

Ingredienser

4 - 6portioner

  • 750g
    grönkål
  • 3liter
    skinkspad eller hönsbuljong
  • 5dl
    grädde
  • ¾dl
    socker
  • tsk
    salt

Så lagar du

1. Skölj av och rensa bladen från grönkålsstjälkarna (spar stjälkarna till att göra en soppa eller wok).

2. Koka upp spadet och lägg ner grönkålen, bland runt lite snabbt, låt sjuda cirka 3 minuter, häll av grönkålen i ett durkslag och låt svalna i durkslaget.

3. Pressa ur så mycket vattnet du bara orkar och forma till bollar, hacka grönkålen fint och lägg i en ugnssäker form, häll på halva sockermängden och grädden samt saltet grädda i 10 minuter på 170 grader, rör om då och då, fortsätt proceduren till all grädde och socker har gått in i grönkålen och den har blivit mjuk.

4. Låt svalna och servera på julbordet till kötträtterna.

 

Dela det här receptet med dina vänner!