Het indisk gryta med chapati
Tillagningstid:
Publicerat:
2019-04-23Tillagningstid:
När det är som varmast ute är det gott med en riktigt het gryta. Här lagar Tareq en vegetarisk indisk madras curry som sätter fart på svettningarna. Tillbehör en svalkande yoghurtsås och chapatibröd. Ersätt yoghurten med ett veganskt alternativ så blir hela rätten vegansk.
Ingredienser
4 portioner
Indisk gryta
- ½ mskgurkmeja
- 1 mskkorianderfrö
- 1 mskspiskummin
- ½ mskgaram masala
- 1 tskchiliflakes (valfritt)
- 6 klyfta(or)vitlök
- 6 cmingefära, färsk
- 1gul lök, stor
- ½chilifrukt
- 3 mskolja
- 6potatisar
- 1sötpotatis
- 1 dlröda linser
- 3 dlkrossade tomater
- ca 3 dlvatten
- salt
Svalkande yoghurtsås
- 3 dlnaturell yoghurt eller vegansk motsvarighet
- 1persika eller nektarin
- 1 mskfärsk mynta, hackad
- 1 mskfärsk koriander, hackad
- 1lime, saften
Chapati
- 4 dlvetemjöl, gärna fullkorn
- 1 tsksalt
- ca 2 dlvarmt vatten, ca 50 grader
Så lagar du
Indisk gryta
1. Blanda korianderfrö, spiskummin, garam masala och chiliflakes i en skål och ställ åt sidan.
2. Skala lök, vitlök och ingefära och skär ner det i grova bitar. Lägg allt i en bunke tillsammans med en halv chili och mixa samman till en slät massa med hjälp av en stavmixer.
3. Fräs lökblandningen i oljan i cirka 2 minuter. Tillsätt kryddorna och fräs ytterligare ett par minuter.
4. Skala potatis och sötpotatis och skär ner i grova bitar cirka 3x3 cm. Tillsätt samtliga ingredienser till grytan, smaksätt med salt och låt koka under lock tills potatisen är mjuk, ungefär 20 minuter.
Svalkande yoghurtsås
1. Mixa samman allt med en stavmixer. Servera kyld till curryn.
Chapati - ojäst indiskt bröd
1. Rör samman allt och knåda till en jämn och smidig deg. Justera mängden mjöl eller vatten vid behov.
2. Forma till bollar stora som golfbollar och kavla ut dessa mycket tunt, ca 2 mm.
3. Stek de tunna bröden i en het och torr stekpanna på båda sidor. Förvara gärna i en handduk.