Het tjälknöl på älg med nudelsallad och limedressing

Het tjälknöl på älg med nudelsallad och limedressing.

Ingredienser

4 - 5portioner

  • 1,2 kg
    färsk eller tinad älgstek, t ex fransyska

Marinad

  • 2dl
    japansk soja
  • 1dl
    rapsolja
  • 1 ½ msk
    sambal oelek
  • 2 stjälkar citrongräs, strimlat
  • 2tsk
    sesamolja
  • 5cm
    färsk ingefära, riven
  • 4st
    vitlök, riven
  • 1dl
    teriyakisås (du behöver totalt 3 dl i receptet=1 flaska)

Nudelsallad med limedressing

  • 200g
    glasnudlar
  • 2st
    morötter, strimlade
  • 1/2 st
    purjolök, strimlad
  • 1st
    röd paprika, strimlad
  • 1kruk(or)
    koriander, hackad
  • 1dl
    salta jordnötter, hackade
  • Till garnering: salladsblad, koriander, jordnötter

Limedressing

  • 2st
    ekologiska lime, pressade och skalet rivet
  • 2dl
    färdig teriyakisås
  • 1tsk
    sesamolja
  • 1st
    röd spansk peppar, urkärnad och finhackad
  • 4cm
    färsk ingefära, riven

Så lagar du

1. Sätt ugnen på 100 grader. Lägg köttet i en ugnsform, stick in termometer i den tjockaste delen och ställ in på 62 grader för medium. Grädda tills köttet är färdigt, det tar 2½–3 timmar. Blanda ihop marinad (nedan) under tiden.

2. Lägg den färdiga steken varm i marinaden, låt svalna. Lägg i plastpåse, förslut och ställ i kyl 4–5 timmar. Förbered nudelsallad och dressing (nedan) under tiden. Skär köttet i tunna skivor, täck över med plastfolie, kyl till servering.

3. Lägg nudlarna i en skål, täck med kokande vatten och låt stå 3 minuter. Häll av och spola med kallt vatten, låt rinna av. Förbered resterande ingredienser till salladen, lägg dem var för sig på ett fat. Blanda samtliga ingredienser till dressing.

4. Vid servering: Blanda samtliga ingredienser till salladen, vänd ner hälften av dressingen. Lägg upp på ett fat med salladsblad, toppa med kött, resterande dressing och om du vill, extra nötter och koriander.

Dela det här receptet med dina vänner!