Hirams vinbärssylt

Tre glasburkar med sylt. Till höger står en vas med blommor.

Publicerat:

Tillagningstid:

Matskribenten Märit Huldt arbetade på Svenska Dagbladet och skapade populära recept under namnet Hiram. Hennes vinbärssylt är legendarisk och en sådan där sylt som, om man kokar den rätt och använder väl rengjorda burkar, kan klara sig på skafferihyllan i många år. Om den nu inte äts upp vill säga! Receptet ger tre burkar sylt.

Ingredienser

  • 1kg
    svarta vinbär
  • 1kg
    vatten (1 liter)
  • 2kg
    socker

Så lagar du

1. Rensa bären noga och koka upp med vatten. Låt koka ca 15 minuter.

2. Rör ner sockret och låt sjuda tills sockret smält och sylten har en temperatur på ca 105-106 grader eller klarar syltprovet (häll en liten klick på en iskall tallrik).

3. Låt stå några minuter och se om du kan dra en sked genom sylten utan att den rinner ihop igen.

4. Häll upp på väl rengjorda burkar så att burkarna är helt fyllda. Ställ dem upp och ned och låt kallna.

Tips

Sterilisera burkarna i ugn på 125 grader i 10-15 minuter.

Dela det här receptet med dina vänner!