Hjortfilé med gräddsås och hasselbackspotatis

Hjortfilé med gräddsås och hasselbackspotatis

Publicerat:

Tillagningstid:

Hjortfilé bör tillagas till mellan 60 och 68 grader beroende på stekgrad. Använder du en bra termometer fixar du perfekt kött varje gång! Gräddsås och hasselbackspotatis är klassiska tillbehör, som så klart även passar bra till hjort.

Ingredienser

4portioner

Hjort

  • 600g
    hjortfilé, i bit, putsad från hinnor
  • salt och peppar
  • smör till stekning

Hasselbackspotatis

  • 8st
    potatisar, jämnstora
  • 100g
    smör
  • 50g
    västerbottenost, riven
  • salt och nymalen vitpeppar

Gräddsås

  • ½st
    gul lök, finhackad
  • 4st
    krossade enbär
  • 1msk
    färsk timjan
  • 50g
    smör
  • 3msk
    viltfond på flaska alt. 2 dl egenkokt viltfond
  • 2dl
    vatten (utesluts om du kokar egen fond)
  • 4dl
    grädde
  • 1dl
    crème fraiche
  • 1msk
    svart vinbärsgelé
  • salt och nymalen vitpeppar

Så lagar du

Hasselbackspotatis
1. Sätt ugnen på 225°C.

2. Skala potatisen. Skär den i tunna skivor, men inte helt igenom. Lägg potatisen i en träslev så ligger den stadigt och du skär inte itu den av misstag. Ställ potatisarna med den skårade sidan upp i en ugnssäker och smörad form.

3. Pensla dem med och häll sen över hälften av smöret och ställ in dem mitt i ugnen, ca 20 min.

4. Ta ut dem och pensla och häll över resten av smöret. Salta, peppra och strö till sist över riven ost. Baka potatisen ytterligare ca 20 min tills potatisen är mjuk.

Hjortfilé
1. Salta och peppra filén runt om, stek den i smör i panna tills innertemperaturen är 64 °C.

2. Låt den sedan vila på skärbrädan ca 10 minuter. Skär den precis innan serverandet i 1 cm tjocka skivor.

Tips: Om man vill ha köttet mer rosa eller nästan blodigt, stek till 60 °C. Vill man ha mer genomstekt kan man låta köttet bli 68 °C, men över 70 °C blir köttet bara torrt och tråkigt.

Gräddsås
1. Fräs lök, enbär och timjan i 20 g av smöret på medelstark värme.

2. Tillsätt fond, vatten, crème fraiche och grädde. Reducera tills ca 3 dl sås återstår.

3. Sila såsen genom en finmaskig sil och smaksätt med gelé, salt och peppar. Till sist vispas smöret i. Sen bör inte såsen koka mer!

Dela det här receptet med dina vänner!