Hjortracks med rödvinssmörsås och lingonfyllt päron

Hjortracks.

Publicerat:

Tillagningstid:

Hjort är ett magert kött som passar till fetare till behör. Såsen av rödvin och rikligt med smör är ett utmärkt komplement. De stekta päronen fyllda med lingonen är pricken över i.

Ingredienser

4portioner

  • 900g
    hjortracks
  • salt och vitpeppar
  • 2st
    päron
  • 1dl
    rårörda lingon
  • 100g
    smör

Rödvinssmörsås

  • 1dl
    strösocker
  • 3msk
    rödvinsvinäger
  • 4dl
    rödvin
  • ½st
    citron, pressad saft
  • 100g
    smör
  • 1msk
    maizena
  • salt och peppar
  • 2msk
    rårörda lingon

Smörstekt spenat

  • 100g
    färsk spenat
  • 50g
    smör
  • salt och peppar

Så lagar du

Hjortracks

1. Sätt ugnen på 85°.

2. Putsa köttet och skär i kotletter, salta och peppra. Bryn köttet i rikligt med smör på hög värme runt om. Spara stekskyn till såsen. Flytta köttet till en ugnsfast form och låt steka i ugnen tills det har en innertemperatur på 58°.

3. Skala, dela och kärna ur päronen, stek dem i rikligt med smör runt om. Fyll päronen med rårörda lingon.

Rödvinssås

1. Häll skyn från stekpannan i en kastrull och tillsätt socker och vinäger, koka tills det har en konsistens likt karamell. Det tar ca 5 min.

2. Tillsätt vin, citronsaft och smör. Red av såsen till önskad konsistens. Smaka av med salt och peppar och vänd ner lingonen.

Smörstekt spenat

1. Stek spenaten i smör med salt och peppar.

Servera hjorten tillsammans med de stekta päronen, spenat och rikligt med sås.

Dela det här receptet med dina vänner!