Honungsbakad lax i ugn

Honungsbakad lax med sallad.

Publicerat:

Tillagningstid:

Saftig, snygg och snabblagad lax som räcker till många. Funkar lika bra på buffé som på tallriksservering. Kryddningen kan du variera efter vad du tycker om, jag har valt senap, chili och vitlök, men citrusskal och timjan funkar också jättebra.

Ingredienser

4portioner

Fisk i ugn

  • 700g
    laxfilé
  • 1dl
    grov senap
  • 3msk
    honung
  • 2klyfta(or)
    vitlök, rivna
  • 1
    citron, det gula skalet
  • 2tsk
    chiliflakes eller svartpeppar
  • 4
    röda lökar, skalade
  • olivolja

Vårgrön sallad

  • 1
    salladshuvud
  • 1paket
    edamamebönor, frysta
  • 3
    vårlökar, tunt skivade på snedden
  • 1
    gurka, i bitar
  • 1knippa(or)
    rädisor, klyftade
  • 1ask(ar)
    ärtskott
  • 2
    avokado, klyftade

Citrusdressing

  • 1
    citron, det gula skalet
  • 1knippa(or)
    dill
  • 2dl
    tjock yoghurt
  • salt och vitpeppar
  • 1dl
    blandade rostade fröer och nötter t ex pumpa, solros, blå vallmo, sesam, pistasch

Blodapelsinvinägrett

  • 1
    blodapelsin, pressad samt lite av det gula av skalet rivet
  • 2kvist(ar)
    timjan
  • 2msk
    olivolja
  • salt och peppar

Så lagar du

1. Sätt ugnen på 200 grader eller 180 grader varmluft.

2. Lägg laxen i en långpanna, salta. Blanda senap, honung, vitlök, citron och chili, bred ut över laxen. Lägg lökarna med rotfästet neråt på skärbrädan, skär klyftor men inte helt igenom.

3. Lägg lökarna bredvid fisken. Ringla olja på lökarna och salta.

4. Grädda allt mitt i ugnen ca 20 minuter.

5. Gör sallad och dressing under tiden. Smaksätt yoghurt med rivet citronskal, hackad dill, salt och peppar.

6. Ställ i kyl medan du gör klar salladen. Skaka ihop ingredienserna till vinägrett i en burk med lock, ställ åt sidan.

7. Lägg grönsakerna på ett fat, toppa med avokado och blanda varsamt med vinägrett. Garnera med frön och dill eller timjan.

8. Kontrollera laxen mot slutet, den ska dela sig lätt när man känner med en gaffel och få en gyllene yta så ge den en snabb skjuts genom att flytta upp den en fals i ugnen och öka värmen till grill om det behövs.

9. Servera lax, lök och sallad med citrondressingen. Laxen går bra att äta såväl varm som ljummen och kall.

Dela det här receptet med dina vänner!