Honungsmarinerad kyckling i ugn med rotfrukter och färsk spenat

Honungsmarinerad kyckling i ugn med rotfrukter och färsk spenat

Publicerat:

Ingredienser

4portioner

  • 1st
    kyckling
  • 1st
    citron
  • en bit snöre för att binda ihop kycklingen

Marinaden

  • 1/2dl
    soja
  • 1/2dl
    honung
  • 2tsk
    ingefära
  • 1krm
    svartpeppar
  • 3msk
    olivolja

Rotfrukterna/rotsakerna

  • 1st
    rotselleri, palsternacka eller annan valfri rotsak
  • 4st
    potatis
  • 2st
    morötter
  • 2st
    schalottenlökar
  • 1påse(ar)
    färsk bladspenat
  • 1msk
    olivolja
  • lite torkad rosmarin och timjan
  • salt och peppar

Så lagar du

Sätt ugnen på 175 grader. Blanda till marinaden. Bind ihop kycklingen. Skala citronen, skär loss en liten bit för att gnida in kycklingen med och tryck därefter in resten av citronen i kycklingen och pensla med marinaden.

Skala rotfrukterna, dela dem i lagom stora skivor eller klyftor och lägg dem på en plåt. Strö över örtkryddorna. Ställ in kycklingen på ett galler. Lägg in en bit aluminiumfolie i ugnens botten för att samla upp vätskan. Efter en halvtimme är det dags att ställa in plåten med rotfrukterna längst ner i ugnen.

Låt såväl kycklingen som rotfrukterna baka i ugnen i drygt en timma (rotfrukterna tar något kortare tid). Pensla kycklingen med marinaden under tiden. Ta ut rotfrukterna när de är klara, häll över på ett fat och vänd ner bladspenaten i rotfrukterna.

Tips!

Du kan även använda en eldfast form till rotfrukterna.

Kyckling är genomstekt vid en innertemperatur på 70 grader. Säkrast är att själv kontrollera att kycklingen är färdig. Skär ett snitt med vass kniv och kontrollera att köttet är vitt, och köttsaften är klar.

Dela det här receptet med dina vänner!