Hummer mac 'n' cheese

Hummer mac 'n' cheese

Publicerat:

Kanske ett litet vanvördigt sätt att laga färsk hummer på men det blir en rätt som räcker till många och det går fint att använda fryst hummer om man vill. Naturligtvis tar man rätt på skalen och gör en bisque också! Fond på hummerskal är en skatt att ha i frysen!

Ingredienser

4 - 6portioner

  • 1-2st
    humrar (fryst hummer går också bra!)
  • 1msk
    olivolja
  • 1
    lök
  • 1nypa(or)
    chiliflakes
  • 1msk
    tomatpuré
  • 0,5dl
    vitt vin eller vermouth
  • 1liter
    mjölk (3%)
  • 400g
    makaroner av god kvalitet
  • 50g
    smör
  • 0,5dl
    vetemjöl
  • 1tsk
    dijon
  • 150g
    cheddar
  • 2-3msk
    cheddar för topping

Brödsmulor

  • 2
    vitlöksklyftor
  • 2msk
    olivolja
  • ca 150g
    brödsmulor från dagsgammalt bröd
  • 1
    citron, skal

Så lagar du

  1. Dela hummern och krossa klorna. Ta ut och strimla köttet från stjärten och plocka ut kött från klorna. Lägg åt sidan. Krossa skalet med en kavel eller liknande.
  2. Skala och hacka löken.
  3. Hetta upp olja i en stor stekpanna. Tillsätt lök och en nypa salt och stek in några minuter tills löken fått färg.
  4. Tillsätt hummerskal och stek några minuter till.
  5. Tillsätt tomatpuré och chili och rör om ordentligt. Låt även tomatpurén brynas något.
  6. Slå på vinet och låt det koka in.
  7. Sänk värmen och häll på mjölk.
  8. Låt koka upp och ställ åt sidan, låt stå i cirka 30 minuter för att dra.
  9. I en bunke mixa bröd med vitlök, olivolja och citronzest. Salta och peppra. Lägg åt sidan.
  10. Sätt ugnen på 180 grader.
  11. Koka makaroner tills de är al dente (gärna lite i underkant – de kommer lagas färdigt i ugnen) Slå av och ställ åt sidan.
  12. Smält smör i en stor kastrull.
  13. Tillsätt mjöl och rör om. Låt smöret och mjölet fräsa i någon minut.
  14. Sila mjölken och släng bort skalen. Häll mjölken lite i taget i kastrullen med smör och mjöl tills all mjölk blandats ordentligt med mjölet och du har en redd bechamelsås.
  15. Riv osten och rör försiktigt ner ost och dijonsenap.
  16. Smaka av med salt och peppar.
  17. Vänd ner hummerköttet.
  18. Blanda till slut ner de kokta makaronerna och häll allt i en smord ugnsfast form.
  19. Strö över brödsmulorna och extra ost.
  20. Grädda i ugnen i cirka 20 minuter tills det fått fin färg.
  21. Servera med bröd och sallad.

Dela det här receptet med dina vänner!