Hummus

En turkös skål med hummus serverad med kikärter, sprinklad persilja och olivolja, på ett träbord och en citron och persiljablad som dekoration. Bilden av Malin Johansson i Laga om mig.

Publicerat:

Tillagningstid:

Räkna med 12 timmar för att blötlägga kikärter och 2 timmar för att koka dem. ”Som vanligt upppstår det alltid något lite problem när jag står i köket. Denna gång hade jag precis varit i affären och handlat. När jag kom hem hände det klassiska. Jag hade glömt citronen. Som tur var pappa snäll och gick till affären och köpte citron till mig. I affären tappade han en yoghurtförpackning som gick sönder och skvätte ner honom. Det löste sig tills slut och jag kunde laga hummusen. Vilket var tur eftersom det blev supergod. Serverade den tillsammans med en sallad.” -Malin Johansson, tittare på Go'kväll.

Ingredienser

4portioner

  • 4dl
    kikärter
  • 1msk
    salt per liter vatten vid kokning
  • 5msk
    olja, t ex oliv- eller solrosolja
  • 1st
    citron
  • några skvättar chiliolja
  • 2tsk
    vitlöksolja
  • ½tsk
    salt eller örtsalt vid mixning
  • svartpeppar
  • en nypa finklippt gräslök och/eller hackad persilja

Så lagar du

1. Skölj kikärterna och blötlägg dem i rikligt med vatten och salt under minst 12 timmar (du kan naturligtvis köpa konserverade på burk).

2. Häll av vattnet och koka kikärterna i nytt och saltat vatten i ungefär två timmar, så att de blir riktigt mjuka. Se till att kikärterna hela tiden täcks av kokvattnet. Häll av spadet och låt kikärterna svalna något.

3. Passera kikärterna i en sil eller en mixer. Ta lite åt gången. Blanda de finfördelade kikärterna med olja, pressad citronsaft, pressade vitlöksklyftor, salt och lite nymald svartpeppar. Strö gräslök och/eller persilja över.

4. Servera gärna med några citronklyftor.

Dela det här receptet med dina vänner!