Idas tolkning av semla

Idas tolkning av en semla

Publicerat:

Ett nyskapande sätt att äta semlor på.

Ingredienser

Mazarinkaka

  • 100g
    smör
  • 200g
    mandelmassa 55%
  • 1 1/2dl
    strösocker
  • 2st
    ägg
  • 1 1/2dl
    vetemjöl
  • 1tsk
    bakpulver
  • 1msk
    kardemumma

Mandelcreme

  • 60g
    mandelmassa 55%
  • 2dl
    grädde + ca 1 dl till uppvispning

Mandelströssel

  • 50g
    smör
  • 1/2dl
    cassonadesocker
  • 1/2dl
    vetemjöl
  • 1/2dl
    mandelmjöl
  • 1/2krm
    salt

Vaniljpannacotta

  • 2dl
    grädde
  • 2 1/2msk
    socker
  • 1/2st
    tahiti vaniljstång
  • 1st
    gelatinblad

Körsbärssorbet

  • 4dl
    körsbärspuré
  • 1st
    gelatinblad
  • 1/2dl
    socker
  • 1/2dl
    vatten
  • 1/2st
    tahiti vaniljstång
  • 1-2msk
    pressad citron

Dekoration

  • frystorkad körsbärscrisp
  • gröna ätbara blad
  • ätbar blomma

Så lagar du

Kör smör, mandelmassa och socker mjukt i matberedare. Tillsätt ett ägg i taget och mixa lite till. Blanda vetemjöl, bakpulver och kardemumma noga. Rör sedan ner i mandelmassablandningen. Fördela smeten jämt i en smörad och bröad springform. Grädda kakan i 170 (varmluft) grader cirka 30 min. Låt kakan svalna, och skär sedan i vald form. I mitt fall kuber.

Mandelcreme:

Riv mandelmassan fint. Koka upp 2 dl grädde med riven mandelmassa. Låt stå svalt i minst 5 timmar. Vispa upp mandelgrädden och tillsätt färsk grädde till önskad konsistens. Den ska vara fast nog att spritsa till små toppar.

Mandelströssel:

Mixa alla ingredienser i matberedare tills det precis går ihop till små bitar. Då stoppar man och strör ut på ett bakplåtspapper. Grädda strösslet på 160 grader 10-15 min.

Vaniljpannacotta:

Lägg gelatinbladet i kallt vatten. Snitta vaniljstången och skrapa ur fröna. Koka upp grädde, socker och vaniljstång (både stången och frön) och låt sjuda cirka 3 min. Krama ur och rör ner gelatinbladen. Sila gräddblandningen och häll upp i önskad form. Jag har små halvsfärer i silikon. Ställ in i frysen minst 1 timma.

Körsbärssorbet:

Lägg gelatin i kallt vatten. Koka upp puré, socker, vatten och vaniljstång. Smaka av med pressad citron. Krama ur och tillsätt gelatinbladet. Låt svalna och kör sedan i glassmaskin.

Montering:

Ploppa ut den frysta pannacottan på tallriken (jag använder 2st halvsfärer/port). Skär fina kuber av mazarinkakan och lägg upp 3 st snyggt ihop med pannacottan. Spritsa små toppar med mandelcréme intill pannacottan och mazarinkakan. Dekorera med frystorkad körsbärscrisp och små gröna blad. Lägg en liten hög med mandelströssel och ägga sedan upp sorbeten på strösslet.

Dela det här receptet med dina vänner!