Indisk lammburgare med raita och bhaji
Tillagningstid:
Publicerat:
2016-10-06Tillagningstid:
Maffiga men milda smaker präglar den här rätten, där fin lammfärs får sällskap av myntastinn gurkröra och bhaji, ett slags stekt lökbröd. Spännande och gott! Tandooripasta och garam masala hittar du på hyllan för asiatisk mat.
Ingredienser
4 portioner
Burgare
- 500-600 glammfärs eller blandfärs
- 2-3 msktandooripasta
- 1 tskkumminfrön
- 1 tsksalt (knappt)
- 2 mskolja till stekning
Raita
- 1 stgurka
- 3 dlgrekisk/turkisk yoghurt, 10-12%
- 1 kruk(or)mynta, bladen
- 1 nypa(or)salt
Bhaji
- 100 gvetemjöl (drygt 1½dl)
- 1 mskgaram masala eller spiskummin
- 1 tskbakpulver
- 1 krmsalt
- ca 1½ dlvatten
- 1 ststor gul lök
- 3 mskneutral olja
Till servering
- 4 sthamburgerbröd, gärna brioche
- grönsallad
- rödlök
- mango chutney
Så lagar du
1. Burgare: Blanda alla ingredienserna väl och forma fyra burgare. Ställ kallt.
2. Raita: Riv gurkan på grova sidan av järnet, krama ur så mycket vätska du kan. Blanda med yoghurt, grovhackad mynta och lite salt, ställ kallt.
3. Bhaji: Blanda vetemjöl, garam masala, bakpulver och salt väl. Tillsätt vatten lite i taget och blanda tills du får en tjock smet, allt vatten kanske inte går åt. Skala och halvera löken, skiva den tunt och blanda ner.
4. Hetta upp oljan i en stekpanna. Klicka ner löksmeten så du får 4 ”biffar”. Stek ca 3 min, vänd och stek ungefär lika länge tills de är genomstekta. Ta upp och håll varmt.
5. Servering: Grilla eller stek lammburgarna, rosta bröden. Lägg sallad och burgare på underbrödet, fortsätt med raita och en bhaji, sedan strimlad rödlök och över brödet. Sätt ev en grillpinne i det hela och bjud mer sallad, raita och mango chutney bredvid.