Indisk lammburgare med raita och bhaji

Lammburgare.

Publicerat:

Tillagningstid:

Maffiga men milda smaker präglar den här rätten, där fin lammfärs får sällskap av myntastinn gurkröra och bhaji, ett slags stekt lökbröd. Spännande och gott! Tandooripasta och garam masala hittar du på hyllan för asiatisk mat.

Ingredienser

4portioner

Burgare

  • 500-600g
    lammfärs eller blandfärs
  • 2-3msk
    tandooripasta
  • 1tsk
    kumminfrön
  • 1tsk
    salt (knappt)
  • 2msk
    olja till stekning

Raita

  • 1st
    gurka
  • 3dl
    grekisk/turkisk yoghurt, 10-12%
  • 1kruk(or)
    mynta, bladen
  • 1nypa(or)
    salt

Bhaji

  • 100g
    vetemjöl (drygt 1½dl)
  • 1msk
    garam masala eller spiskummin
  • 1tsk
    bakpulver
  • 1krm
    salt
  • ca 1½dl
    vatten
  • 1st
    stor gul lök
  • 3msk
    neutral olja

Till servering

  • 4st
    hamburgerbröd, gärna brioche
  • grönsallad
  • rödlök
  • mango chutney

Så lagar du

1. Burgare: Blanda alla ingredienserna väl och forma fyra burgare. Ställ kallt.

2. Raita: Riv gurkan på grova sidan av järnet, krama ur så mycket vätska du kan. Blanda med yoghurt, grovhackad mynta och lite salt, ställ kallt.

3. Bhaji: Blanda vetemjöl, garam masala, bakpulver och salt väl. Tillsätt vatten lite i taget och blanda tills du får en tjock smet, allt vatten kanske inte går åt. Skala och halvera löken, skiva den tunt och blanda ner.

4. Hetta upp oljan i en stekpanna. Klicka ner löksmeten så du får 4 ”biffar”. Stek ca 3 min, vänd och stek ungefär lika länge tills de är genomstekta. Ta upp och håll varmt.

5. Servering: Grilla eller stek lammburgarna, rosta bröden. Lägg sallad och burgare på underbrödet, fortsätt med raita och en bhaji, sedan strimlad rödlök och över brödet. Sätt ev en grillpinne i det hela och bjud mer sallad, raita och mango chutney bredvid.

Dela det här receptet med dina vänner!