Injera
Publicerat:
2020-12-09Tillagningstid:
Mångfald i köket kan ge helt nya smakupplevelser. Injera är egentligen en plätt som är gjord på en smet som fått surna i några dagar. Här kör vi med ett förenklat recept på smeten som du rör ihop lika snabbt som en vanlig plättsmet.
Ingredienser
4portioner
- 5dlteffmjöl
- 2,5dlvetemjöl
- 1,5tskbakpulver
- 1tsksalt
- 1,25dlyoghurt naturell
- 7,5dlkolsyrat vatten
- 2mskghee (klarat smör)
Så lagar du
Injera används ofta som “bestick” och äts med olika röror och grytor. Vi serverar injera med en klassisk etiopisk kycklinggryta, doro wat, med hela ägg, lite picklad lök och eventuellt ångade grönsaker.
Vill du ha ett vegetariskt alternativ kan du ersätta kycklinggrytan med linsgrytan mesir wat.
1. Vispa samman mjöl, bakpulver och salt i en stor skål.
2. Rör ner yoghurten i vattnet och vispa därefter ner vätskan i mjölet till en ganska tunn, slät smet.
3. Smörj en stor stekpanna med klarat smör och hetta upp den över medelhög värme.
4. Häll drygt 1 deciliter smet i stekpannan, börja hälla i mitten och häll i en spiral, och grädda i 20 sekunder.
5. Täck med ett lock och grädda i ytterligare 30 sekunder.