Injera

Injera

Publicerat:

Tillagningstid:

Mångfald i köket kan ge helt nya smakupplevelser. Injera är egentligen en plätt som är gjord på en smet som fått surna i några dagar. Här kör vi med ett förenklat recept på smeten som du rör ihop lika snabbt som en vanlig plättsmet.

Ingredienser

4portioner

  • 5dl
    teffmjöl
  • 2,5dl
    vetemjöl
  • 1,5tsk
    bakpulver
  • 1tsk
    salt
  • 1,25dl
    yoghurt naturell
  • 7,5dl
    kolsyrat vatten
  • 2msk
    ghee (klarat smör)

Så lagar du

Injera används ofta som “bestick” och äts med olika röror och grytor. Vi serverar injera med en klassisk etiopisk kycklinggryta, doro wat, med hela ägg, lite picklad lök och eventuellt ångade grönsaker.

Vill du ha ett vegetariskt alternativ kan du ersätta kycklinggrytan med linsgrytan mesir wat.
 

1. Vispa samman mjöl, bakpulver och salt i en stor skål.

2. Rör ner yoghurten i vattnet och vispa därefter ner vätskan i mjölet till en ganska tunn, slät smet.

3. Smörj en stor stekpanna med klarat smör och hetta upp den över medelhög värme.

4. Häll drygt 1 deciliter smet i stekpannan, börja hälla i mitten och häll i en spiral, och grädda i 20 sekunder.

5. Täck med ett lock och grädda i ytterligare 30 sekunder.

Dela det här receptet med dina vänner!