Inkokt lax med primörer och sparrissås

Inkokt lax med primörer och sparrissås

Publicerat:

Tillagningstid:

En fräsch och somrig rätt med milda smaker. Laxen och såsen kan förberedas i god tid. Koka primörerna precis innan de ska serveras.

Ingredienser

4portioner

  • 4st
    portionsbitar laxfilé à 125 g

Lag

  • 1liter
    vatten
  • ½dl
    ättikssprit
  • 1st
    citron
  • 1st
    liten gul lök
  • 3tsk
    salt
  • 5st
    vitpepparkorn
  • 2st
    kryddnejlikor
  • 4kvist(ar)
    dill
  • 1st
    lagerblad

Primörer

  • 1knippa(or)
    grön sparris
  • 1knippa(or)
    morötter
  • 1knippa(or)
    rädisor
  • 1knippa(or)
    färsk lök
  • 50g
    smör
  • salt och peppar

Sparrissås

  • 250g
    grön sparris
  • 1dl
    vispgrädde
  • 80g
    getost
  • citronsaft
  • salt och peppar

Så lagar du

Laxen

1. Skär citronen i skivor. Skala löken och klyfta den. Lägg i en kastrull med vatten, ättiksprit, salt. lagerblad och dillkvistar och låt sjuda i 10 minuter och lägg sedan i laxen.

2. Låt sjuda någon minut och ta sedan kastrullen från värmen. Låt laxen svalna i lagen under lock. Ta sedan upp laxbitarna och låt rinna av.

Primörer

1. Skrapa morötterna och dela dem på längden, ansa övriga primörer.

2.  Koka morötter och lök i lättsaltat vatten i cirka 3 – 5 minuter. Lägg sedan i rädisor och sparris och låt koka någon minut. Grönsakerna ska ha tuggmotstånd.

3. Ta upp primörerna och låt dem rinna av. Klicka i smör i en kastrull och låt smälta och vänd sedan ned primörerna i det smälta smöret. Salta och peppra.

Sparrissås

1. Skär sparrisen i bitar och koka i saltat vatten cirka 3 minuter. Ta upp den och spara kokvattnet.

2. Mixa sparrisen slät i en matberedare med 1 dl av kokvattnet. Lägg i osten och  häll i grädden och mixa slätt. Smaka av med citronsaft, salt och peppar. Servera laxen med de nykokta primörerna och sparrissåsen.

Dela det här receptet med dina vänner!