Inkokt lax med pressgurka och majonnäs

lax med gurk- och citronskivor på fat på buffébord

Publicerat:

Tillagningstid:

Klassisk sommarmat som du med fördel förbereder dagen innan. Avsvalning och kylning över natten tillkommer tillagningstiden.

Ingredienser

4 - 6portioner

  • 800g
    laxfilé utan ben
  • 1
    ekologisk citron

Lag

  • 2dl
    vitvinsvinäger
  • 1liter
    vatten
  • ½dl
    socker
  • 2msk
    salt
  • 1
    gul lök, skivad
  • 2st
    morötter, skivade
  • 10st
    hela vitpepparkorn
  • 3st
    lagerblad

Majonnäs

  • 1
    ägg
  • 1tsk
    dijonsenap
  • ½tsk
    rödvinsvinäger
  • 2dl
    rapsolja
  • ½tsk
    salt
  • 1krm
    vitpeppar
  • 2msk
    salladslök eller gräslök, strimlad

Så lagar du

1. Koka upp samtliga ingredienser till lagen och låt sjuda 5 minuter.

2. Lägg i fisken (lagen ska just täcka fisken) och låt sjuda försiktigt tills innertemperaturen är 55˚C. Det tar ca 5-10 minuter. Låt svalna och ställ i kyl i lagen, gärna över natten. Gör majonnäs (se nedan) och pressgurka/inlagd gurka (se recept).

3. Dra bort skinnet från laxen, garnera med skivad citron och gurka. Servera med nykokt färskpotatis, pressgurka och majonnäs.

Tips: Servera gärna med färska primörer som grön sparris, sockerärtor, rädisor och lättkokt salladslök.

Tips: Du kan också variera smaksättningen av lagen, till exempel med en mild chili, fänkål, dillfrö eller några färska dillkvistar.

Majonnäs med stavmixer

Lägg alla ingredienser utom lök i en mixerbägare. Det är viktigt att de har samma temperatur, annars kan såsen spricka. Mixa med stavmixer, börja nerifrån och för den uppåt ett par gånger. Rör sist ner löken.

Dela det här receptet med dina vänner!