Inkokt laxfilé med parmesankrisp

Lax på tallrik.

Publicerat:

Tillagningstid:

Snabb, snygg och lättserverad fiskrätt med benfria filébitar – toppad med krispig parmesan.

Ingredienser

4portioner

  • 4bit(ar)
    benfri laxfilé, 150 g/st

Lag

  • 1liter
    vatten
  • 2tsk
    salt
  • 1st
    citron (i skivor)
  • grovhackade dillstjälkar

Parmesankrisp

  • 4skiva(or)
    dagsgammalt vitt bröd
  • 1dl
    basilika- eller persiljeblad
  • 1msk
    olja
  • 1krm
    salt
  • 1-2dl
    riven parmesan

Potatissallad

  • 800-1000g
    fast potatis
  • 2st
    ägg
  • 2msk
    vitvinsvinäger
  • 1msk
    dijonsenap
  • 3msk
    neutral rapsolja
  • 1-1½tsk
    salt
  • 2krm
    svartpeppar
  • 80g
    färsk spenat
  • 1dl
    finhackad gräslök

Så lagar du

1. Lax: Koka upp vatten, salt, citron och dill och låt sjuda några minuter. Lägg i laxen, sjud 2-3 min. Ta från värmen och låt laxen kallna i lagen.

2. Krisp: Sätt ugnen på 175°. Smula brödet och grovhacka basilika/persilja. Kör allt till fina smulor i matberedare. Bred ut på bakpapperklädd plåt, ringla över lite olja och salt och rosta mitt i ugnen 5-7 min (se upp så det inte bränner). Ta ut och låt kallna. Inför serveringen, blanda i finriven parmesan.

3. Potatissallad: Dela potatisen i munsbitar. Koka den precis mjuk i osaltat vatten. Under tiden, lägg äggen i kallt vatten och mjukkoka dem, 3-4 minuter efter att vattnet kokat upp. Gröp ur äggen i en skål och mosa dem.

4. Rör i vinäger och senap. Vispa i oljan droppvis så det inte skär sig. Smaka av med salt och peppar – det ska smaka mycket. Vänd ner den varma potatisen och spenaten försiktigt i såsen och toppa med gräslök.

5. Servering: Befria laxbitarna från skinnet och lägg på fyra tallrikar. Fördela potatissallad, strö parmesankrisp över fisken och dekorera med dill och citron.

Dryckestips

Dreissigacker Riesling Organic Trocken (2015), Tyskland
Nr 2294, 99 kr (ekovin)

Trimbach Riesling (2013), Frankrike
Nr 2639, 139 kr

Bourgogne Blanc Jurassique (2014), Frankrike
Nr 5688, 99 kr

Alkoholfritt
Jacob´s Creek Unvined Riesling (2014), Australien
Nr 1935, 59 kr

Dela det här receptet med dina vänner!