Inkokta päron med varm chokladmousse

På ett vitt porslinsfat med blå detaljer står ett skalat och inlagt päron, till vänster ligger en kula vaniljglass täckt med en nästan flytande mjölkchokladmousse.

Publicerat:

Tillagningstid:

En modern hyllning till en klassiker från 70-talet. Päron mynta och choklad.

Ingredienser

4portioner

Ingredienser till inlagda päron

  • 4st
    fasta päron
  • 1liter
    vatten
  • 2dl
    råsocker
  • 0,5st
    pressad citron
  • 4kvist(ar)
    färsk mynta

Ingredienser till varm chokladmousse

  • 1,1dl
    vispgrädde
  • 190g
    mjölkchoklad
  • 3-4st
    äggvitor

Till servering

  • vaniljglass

Så lagar du

Inlagda päron

1. Koka upp vatten tillsammans med råsocker, citron och mynta.

2. Skala päronen och lägg dem i den varma lagen.

3. koka päronen tills de mjuknat, ca 10 minuter.

4. Låt päronen svalna i lagen.

5. Ta upp de och gröp ur kärnhuset med ett håljärn eller dela de på mitten och gröp ur kärnhuset med en liten sked.

Varm chokladmousse

6. Värm grädden till kokpunkten och ta av från spisen. 

7. Bryt chokladen i små bitar och vispa ner den i den varma grädden, lite i taget. 

8. Rör tills allt har smällt.

9. Sila äggvitorna genom en finmaskig sil så att du får bort allt som kan klumpa sig. Vispa sakta ner äggvitorna i chokladen.

10. Häll upp i en sifon, stäng den ordentligt och tryck i tre patroner. 

11. Tillaga chokladmoussen i sifonen  i en soue vide på 65 grader i en timme eller i diskmaskinen på ett 65 gradigt program. 

12. Servera päronen med den varma chokladmoussen och vaniljglass.

 

 

Dela det här receptet med dina vänner!