Inlagd gurka med pepparrot och chili

Mastios inlagda gurka med chili.

Publicerat:

Tillagningstid:

Det här är ett härligt recept på saltgurka. Under juli – september ploppar de där små korta och knottriga gurkorna upp i butik över vårt land. De heter druvgurka, kända som inläggningsgurka eller ännu mer som Västeråsgurka. Men varför Västerås? Jo, för det var tydligen där man en gång började att odla dem, i början av 1700-talet, efter att en stor brand gett plats för odlingarna. Räkna med ett dygn utöver tillagningstid för att dra ur vätska ur gurkan.

Ingredienser

  • kg
    smågurkor (Västeråsgurkor)
  • 2dl
    grovt havssalt utan jod

Inläggning

  • 1liter
    vatten
  • 2dl
    ättika
  • 1dl
    grovt havssalt utan jod
  • 1msk
    honung

Kryddning

  • 10
    svartavinbärsblad
  • 2
    röda chilifrukter
  • 6
    lagerblad
  • 5
    krondill
  • 5cm
    pepparrot

Så lagar du

1. Salta ur gurkorna genom att packa dem tätt i en burk med salt och låt stå över natten.

2. Sterilisera en glasburk genom att diska noga och värm den i ugnen 120 grader i 10 minuter.

3. Skölj gurkorna och lägg dem i burken, varva med blad, skivad chili och tärnad pepparrot.

4. Blanda samman lagen och häll den över gurkorna. Sätt på ett tätslutande lock, förvara kallt och vänta ca 1 vecka innan du äter, om du kan.

Dela det här receptet med dina vänner!