Inlagd gurka med pepparrot och chili

Tillagningstid:

Mastios inlagda gurka med chili.

Publicerat:

Tillagningstid:

Det här är ett härligt recept på saltgurka. Under juli – september ploppar de där små korta och knottriga gurkorna upp i butik över vårt land. De heter druvgurka, kända som inläggningsgurka eller ännu mer som Västeråsgurka. Men varför Västerås? Jo, för det var tydligen där man en gång började att odla dem, i början av 1700-talet, efter att en stor brand gett plats för odlingarna. Räkna med ett dygn utöver tillagningstid för att dra ur vätska ur gurkan.

Ingredienser

  • kg
    smågurkor (Västeråsgurkor)
  • 2 dl
    grovt havssalt utan jod

Inläggning

  • 1 liter
    vatten
  • 2 dl
    ättika
  • 1 dl
    grovt havssalt utan jod
  • 1 msk
    honung

Kryddning

  • 10
    svartavinbärsblad
  • 2
    röda chilifrukter
  • 6
    lagerblad
  • 5
    krondill
  • 5 cm
    pepparrot

Så lagar du