Inlagd insjöfisk från Ticino (pesce del lago in carpione)

Förberedelsetid:

Tillagningstid:

Inlagd insjöfisk från Ticino (pesce del lago in carpione)

Publicerat:

Förberedelsetid:

Tillagningstid:

I Schweiz södra del ligger den italienska Kantonen Ticino. En liten region med höga berg och djupa sjöar. Svindlande vackert och med en rik och raffinerad matkultur. Här äter man fantastiska ostar lagrade i grottor, bergsmat som Polenta och mustiga köttgrytor och naturligtvis fisk från de klara, rena sjöarna. Det här är en somrig rätt som har sitt ursprung i en tid när man var tvungen att kunna förvara maten under längre tid och den påminner om vår svenska inlagda strömming. Rätten är frisk och med en massa smak. Perfekt som en vår- eller sommarlunch eller på en buffé.

Ingredienser

4–6 portioner

  • ca 1 kg
    insjöfisk som röding, gös eller abborre
  • 2 dl
    vetemjöl
  • 1 tsk
    salt
  • svartpeppar
  • 5 dl
    frityrolja

Lagen:

  • 1flaska (750 ml)
    vitt vin
  • 2 ½ dl
    vitvinsvinäger
  • 1 msk
    salt
  • 1 msk
    honung
  • 10 st
    svartpepparkorn
  • 2 st
    lagerblad
  • 3-4 st
    blad salvia
  • 2 st
    morötter
  • 2 st
    selleristjälkar
  • 1 st
    schalottenlök
  • 2 st
    vitlöksklyftor

Så lagar du