Inlagd sill med kummin och färsk fänkål

Inlagd sill med kummin och färsk fänkål

Publicerat:

Tillagningstid:

Fänkål och kummin är klassiska kryddor i julens akvavit. Här får de smaksätta sillen. Receptet ger 6-7 portioner på buffèbordet. Går snabbt att göra, men bör stå en dag i kylen. Eller så provar du "bråttomvarianten"!

Ingredienser

6 - 7portioner

  • 1burk(ar)
    inläggningssill, 420g
  • 1st
    liten fänkål, tint strimlad

Lag

  • 1dl
    ättiksprit, 12%
  • 2dl
    strösocker
  • 3dl
    vatten
  • 1msk
    kumminfrön, krossade
  • 1msk
    fänkålsfrön, krossade
  • 2st
    lagerblad

Till servering

  • ½st
    liten fänkål
  • 1st
    citron

Så lagar du

1. Koka upp ingredienserna till ättikslagen. Låt den kallna. 


2. Skölj sillfiléerna väl under rinnande kallt vatten. Dela dem i munsbitar.

3. Varva sill och strimlad fänkål i en burk. Häll över lagen och låt stå kallt minst ett, gärna två dygn.

4. Servering: Strimla fänkålen mycket fint, gärna med mandolin. Tvätta citronen och strimla skalet med zestjärn, eller riv fint. Fiska upp sillbitarna ur lagen, blanda dem med fänkål och citronzest och servera.

Bråttomvariant!

Köp färdiginlagd 5-minuterssill och använd lagen från asken med samma kryddor och fänkålen som i receptet här. Klart att äta direkt men smakar mer efter ett par timmar i kylen.

Dela det här receptet med dina vänner!