Inlagd sill med kummin och färsk fänkål
Publicerat:
2016-12-19Tillagningstid:
Fänkål och kummin är klassiska kryddor i julens akvavit. Här får de smaksätta sillen. Receptet ger 6-7 portioner på buffèbordet. Går snabbt att göra, men bör stå en dag i kylen. Eller så provar du "bråttomvarianten"!
Ingredienser
6 - 7portioner
- 1burk(ar)inläggningssill, 420g
- 1stliten fänkål, tint strimlad
Lag
- 1dlättiksprit, 12%
- 2dlströsocker
- 3dlvatten
- 1mskkumminfrön, krossade
- 1mskfänkålsfrön, krossade
- 2stlagerblad
Till servering
- ½stliten fänkål
- 1stcitron
Så lagar du
1. Koka upp ingredienserna till ättikslagen. Låt den kallna.
2. Skölj sillfiléerna väl under rinnande kallt vatten. Dela dem i munsbitar.
3. Varva sill och strimlad fänkål i en burk. Häll över lagen och låt stå kallt minst ett, gärna två dygn.
4. Servering: Strimla fänkålen mycket fint, gärna med mandolin. Tvätta citronen och strimla skalet med zestjärn, eller riv fint. Fiska upp sillbitarna ur lagen, blanda dem med fänkål och citronzest och servera.
Bråttomvariant!
Köp färdiginlagd 5-minuterssill och använd lagen från asken med samma kryddor och fänkålen som i receptet här. Klart att äta direkt men smakar mer efter ett par timmar i kylen.